AMSTERDAM - Steve Jobs eiste in zijn tijd als CEO van Apple van concurrenten dat ze stopten met het werven van personeel voor hun eigen bedrijven. Jobs dreigde zelfs met rechtszaken.

Dat is duidelijk geworden in de rechtszaak rondom personeelsafspraken tussen Apple, Google, Adobe, Intel, Pixar, Lucasfilm en Intuit.

De bedrijven wilden de communicatie verborgen houden, maar rechter Lucy Koh ging daar niet in mee. Daardoor werd e-mailverkeer openbaar gemaakt tijdens een zitting dinsdagnacht (Nederlandse tijd).

Zo stuurde Jobs in 2007 een e-mail naar Edward Colligan, toenmalig CEO van Palm. In de tekst dreigt Jobs met een patentzaak tegen Palm als het bedrijf niet zou stoppen met het werven van Apple-personeel.

Colligan verklaarde in de rechtszaal dat hij Jobs verteld heeft dat zijn plan 'waarschijnlijk illegaal' was en dat hij niet geïntimideerd was door de bedreiging.

Paper trail

Ook Eric Schmidt, toenmalig CEO van Google, kreeg een mail van Jobs. Schmidt zat jarenlang in de raad van bestuur bij Apple.

"Ik heb gehoord dat de nieuwe telefoonsoftware-afdeling van Google achteloos personeel van onze iPodgroep aan het werven is. Als dit waar is, kan je daar dan direct mee ophouden?", zo schreef Jobs in zijn e-mail die op The Verge gepubliceerd is.

Opvallend genoeg reageerde Schmidt met de volgende tekst: "Ik zou dit graag mondeling bespreken. Ik wil geen 'paper trail' achterlaten waarvoor we later aangeklaagd kunnen worden."

Schmidt zal net als Paul Otellini (CEO van Intel) en Tim Cook (huidig CEO van Apple) binnenkort moeten getuigen in de zaak. Dat gebeurt in februari.