DEN HAAG - Telecomconcern KPN gaat in zee met het Spaanse Fon om zijn gebruikers toegang te geven tot meer wifi-hotspots in zowel Nederland als in het buitenland.

Dat maakte KPN woensdag bekend. Fon heeft naar eigen zeggen 's werelds grootste wifi-netwerk.

KPN-klanten krijgen door de samenwerking in ieder geval toegang tot 7 miljoen wifi-toegangspunten in onder meer België, Engeland, Frankrijk en Japan.

KPN hoopt met de samenwerking zijn positie als marktleider in Nederland op het gebied van vrij toegankelijk draadloos internet te verstevigen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Wifi delen

De bedoeling is dat klanten van KPN hun eigen internetverbinding via hun thuismodem beschikbaar stellen voor andere gebruikers. Ook UPC en Ziggo testen momenteel een dergelijke constructie.

De klant zendt dan een gescheiden internetverbinding uit waardoor de modem een wifi-hotspot wordt. De snelheid en veiligheid van de eigen verbinding komt nooit in het geding. In het buitenland zouden KPN-klanten op deze manier gebruik kunnen maken van de netwerken van de gebruikers van Fon.

Fon

"Fon streeft ernaar binnen enkele jaren meer dan 50 miljoen gedeelde verbindingen in haar internationale netwerk aan te bieden. Deze worden ook beschikbaar voor KPN-klanten", zo schrijft het bedrijf in een verklaring.

KPN heeft momenteel al 1500 wifi-hotspots in Nederland. De uitbreiding met hotspots via Fon-netwerken moet binnen een half jaar getest worden en later in 2013 voor het grote publiek beschikbaar zijn.