DEN HAAG - 50Plus-Kamerlid Henk Krol kon niet alleen medische gegevens van duizenden mensen via een lek in het systeem van Diagnostiek voor U inzien, maar ook wijzigen. Zo zou hij een hiv-status kunnen toevoegen of verwijderen.

Dat vertelt de politicus tijdens de ALT-S-conferentie dinsdag waar hij sprak over zijn strafzaak. Tijdens een toespraak legde hij uit hoe bij het Brabantse bloedlab Diagnostiek voor U eenvoudig kon inloggen met een code van vijf cijfers.

Daarbij was het niet alleen mogelijk om duizenden dossiers in te kijken, maar ook wijzigingen in de medische gegevens door te voeren. Het systeem houdt geen rekening welke ingelogde gebruiker wie als patiënt heeft.

Urgent

Krol benadrukt dat de gevolgen van het wijzigen van informatie verstrekkend kunnen zijn. "Dit moet je niet willen, want het gaat om de veiligheid van mensen", stelt hij dan ook. Hij was dan ook verbaasd dat Diagnostiek voor U zijn melding weigerde aan te nemen. "Dit was urgent."

De fractievoorzitter zegt compleet verbijsterd te zijn dat het Openbaar Ministerie (OM) zo veel tijd in de zaak steekt en hem voor de meervoudige strafkamer brengt. "Wat voor belang zou ik hebben om gegevens te misbruiken?", stelt hij dan ook.

Impact

Krol werd van het lek op de hoogte gebracht door een bron en controleerde vervolgens zelf of het systeem inderdaad kwetsbaar was. Na melding bij het bedrijf, wordt hij nu dus vervolgd voor hacken.

De zaak heeft grote impact gehad op de bron. De dagvaarding werd bij de politicus via een deurwaarder gebracht, maar bij de bron kwamen twee agenten aan de deur om de dagvaarding te brengen. "Dat is intimiderend geweest en hij voelt zich niet veilig de straat op te gaan. Waarom was dat nodig?", vraagt Krol zich dan ook af.