Ex-topmedewerker Microsoft valt CEO Steve Ballmer aan

AMSTERDAM - Een voormalige topfunctionaris bij Microsoft opent de aanval op Steve Ballmer. Hij stelt dat de CEO van het softwarebedrijf niet tegen kritiek kan en koste wat kost directeur wil blijven.

Dat schrijft Joachim Kempin in zijn boek Resolve and Fortitude: Microsoft's secret power broker breaks his silence.

Kempin was van 1983 tot 2002 werkzaam bij Microsoft en was een groot gedeelte van die periode verantwoordelijk voor de verkoop van Windows aan pc-makers als HP, Acer en Lenovo.

"Hoewel ik Steve Ballmer respecteer, kan hij wel eens onderdeel van het einde van Microsoft zijn", selt Kempin in een interview met Reuters. "Voordat Microsoft echt terug kan komen, is er een grote verandering in het management nodig."

Onenigheid

De voormalig topmedewerker van het bedrijf legt de kritiek vooral bij CEO Ballmer neer. Hij staat sinds 2000 aan het roer van het bedrijf en kreeg in 2011 al forse kritiek van David Einhorn. De invloedrijke hedgefondsmanager riep toen op tot het vertrek van Ballmer.

Bovendien zou Steven Sinofsky, die verantwoordelijk was voor Windows als geheel, onenigheid hebben gehad met Ballmer. Hij stapte in november op en was beoogd opvolger van de huidige CEO.

Volgens Kempin staan die incidenten niet op zichzelf en voert Ballmer de druk op bij iedereen die hij ziet als bedreiging voor zijn positie.

"Steve is een erg goede zakenman, maar je moet hem Chief Operating Officer (COO) maken, geen CEO. Ik heb respect voor die man, maar er zijn beperkingen in wat hij wel en niet kan doen en misschien heeft hij dat zelf nog niet door."

Lees meer over:
Tip de redactie