AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft mediabedrijf Ab Fab verboden nog langer abonnee's van XS4ALL lastig te vallen met grote hoeveelheden reclameberichten per elektronische post. Op overtreding staat een dwangsom van 50 euro per bericht, aldus XS4ALL donderdag.

XS4ALL daagde Ab Fab voor de rechter omdat het de reclame een ontoelaatbaat randverschijnsel van internet vindt, dat zowel bij klanten als bij het bedrijf voor ergernis zorgt.

Klanten klaagden over de reclame, die gezien wordt als een inbreuk op de privacy, vooral bij provider XS4ALL, terwijl die de post alleen maar doorstuurt. Tevens kan het versturen van grote hoeveelheden berichten problemen geven bij de centrale computers van de internetprovider.

De rechter oordeelde dat XS4ALL ook aan niet-klanten een verbod op bulkmail mag opleggen, zoals Ab Fab. Dat bedrijf mag geen ongevraagde berichten meer versturen naar adressen met XS4ALL in de naam. Klanten van de provider met een eigen domein vallen niet onder het verbod, omdat Ab Fab volgens de rechter niet kan zien of dat klanten zijn van XS4ALL.

/NETXS4ALL wil Nederlands 'spambedrijf' aanpakken