AMSTERDAM - Prorail maakt gebruikt van Twitter bij het analyseren van actuele weerssituaties. Via de software Twitcident wil de spoorbeheerder sneller en beter kunnen inspelen op onder meer sneeuw, hagel, onweer en wind.

Dat laat Prorail maandag aan NU.nl weten.

Onderzoeksorganisatie TNO en de TU Delft ontwikkelde Twitcident al eerder en bijvoorbeeld de politie en brandweer maken er gebruik van. Nu gaat dus ook Prorail de informatie van Twitter gebruiken om dienstverlening te optimaliseren.

Het is een aanvulling op gegevens die Prorail al van het KNMI en Meteoconsult krijgt.

Nauwkeuriger

Via Twitcident kan de organisatie geautomatiseerd zien waar bijvoorbeeld veel sneeuw valt. Volgens Prorail is dat nog nauwkeuriger dan bijvoorbeeld buienradar. "We zien exact waar, wanneer en hoeveel het sneeuwt", aldus het bedrijf.

Ook stelt Prorail dat Twitcident inzicht geeft in onverwacht hevige weerssituaties. Het systeem herkent bijvoorbeeld de inhoud van een tweet als: "Niet te geloven hoe hard het hier sneeuwt en waait".

Door filters toe te passen op de grote brei aan ongestructreerde data op Twitter kan Prorail een overzichtelijk beeld leveren aan sneeuw- en storingsploegen.

Storingsploegen

Met Twitcident ontstaat volgens het bedrijf een overzicht van de situatie, hoe de burgers deze situatie beleven en de informatiebehoefte die bestaat. Er worden ook foto’s in het programma meegeleverd.

Aan de hand van de informatie kan Prorail bijvoorbeeld besluiten om storingsploegen naar een bepaalde locatie te sturen.