Student van Canadese school gestuurd na melden lek

AMSTERDAM - Een student aan het Dawson College in Montreal, Canada is van school gestuurd nadat hij een gevaarlijk beveiligingslek in het computersysteem van de school had gemeld.

Dat vertelt de 20-jarige Ahmed Al-Khabaz tegenover the National Post.

De man ontdekte het beveiligingslek toen hij een applicatie wilde bouwen om studenten eenvoudiger toegang te geven tot hun persoonlijke informatie.

Hij vond een kwetsbaarheid in het systeem Omnivox waardoor eenvoudig persoonlijke gegevens op te vragen waren.

Volgens Al-Khabaz kon iedereen met 'basiskennis van computers' toegang krijgen tot het verzekeringsnummer, adres, telefoonnummer, schoolrooster en volledige naam van een student.

Dankbaar

De student computerwetenschappen kaartte het probleem aan bij de schoolleiding. Die toonde zich eerst dankbaar, maar toen Al-Khabaz met software het lek probeerde te verifiëren, veranderde de situatie.

Hij werd gebeld door Skytech, het bedrijf achter het computersysteem, dat zij zijn gegevens twee keer in de logbestanden waren tegengekomen. Bovendien dreigde Edouard Taza, de directeur van Skytech, dat hij voor een dergelijke cyberaanval tot twaalf maanden cel kon krijgen.

Later draaide Taza bij en stelde dat hij begreep dat de student nooit kwade bedoelingen had. Wel vindt hij dat Al-Khabaz een grens overschreden heeft. Het Dawson College besloot de jongen van school te sturen.

Stemming

Veertien van de vijftien docenten computerwetenschappen lieten tijdens een stemming blijken dat ze de student weg wilden hebben. Volgens Al-Khabaz heeft hij nooit een eerlijke kans gehad omdat hij zijn kant van het verhaal niet verteld heeft.

De school wilde tegenover the National Post niet reageren op de situatie.

In Nederland deed zich in 2011 een vergelijkbare situatie voor. Er werd toen aangifte gedaan tegen een 16-jarige leerling van het Aloysius College in Den Haag vanwege een hack. Jamie, de bewuste leerling, bouwde toen een site op basis van informatie van het openbare netwerk van de school om een lek aan te tonen.

Lees meer over:
Tip de redactie