AMSTERDAM - De lancering van cloudopslagdienst Mega is geen revanche voor de FBI-actie die voorganger Megaupload offline haalde.

Dat zegt oprichter Kim Dotcom tegen persbureau Reuters.

"Eén ding moet duidelijk zijn: dit heeft niets te maken met de Amerikaanse overheid of Hollywood", zei Dotcom. Hij zit momenteel in Nieuw-Zeeland terwijl de VS hem en drie collega's aanklagen voor het mogelijk maken van auteursrechtenschending via Megaupload.

Mega is zo opgebouwd dat nieuwe auteursrechtenclaims volgens Dotcom onwaarschijnlijk zullen zijn. Alle bestanden worden namelijk beschermd met 2048-bit RSA-encryptie, waarvan het wachtwoord alleen bekend is bij de gebruiker.

Zelfs de eigenaren van Mega zelf kunnen dus niet zien wat er precies op de site staat. "Juridisch gezien kunnen we nooit worden stilgelegd. Deze site is net zo legitiem en heeft evenveel bestaansrecht als Dropbox, Box.net en andere concurrenten", zegt Dotcom.

Veel opslag

Mega lijkt de concurrentie met andere cloudopslagdiensten vooral aan te willen gaan door middel van veel gratis opslagruimte. Gebruikers van Mega krijgen standaard 50 gigabyte opslag, een veelvoud van de ruimte die Dropbox, Google Drive en SkyDrive aanbieden.

Tegen betaling kan bovendien nog meer ruimte worden gekocht. Voor 9,99 euro per maand krijgen gebruikers 500 GB. Voor 19,99 wordt 2 terabyte (2000 GB) aangeboden en voor 29,99 zelfs 4 terabyte.

Lancering

Mega wordt zondag officieel gelanceerd om 6.48 uur 's ochtends in Nieuw-Zeeland. Dan is het precies één jaar geleden dat de villa van Dotcom werd binnengevallen door de politie. De lancering gaat gepaard met een enorm feest.

Volgens Reuters hebben twee helikopters inmiddels een gigantisch Mega-logo overeind gezet op een heuvel naast het huis van Dotcom.