AMSTERDAM - Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zal commerciële websites voor de rechter slepen als zij zonder te betalen Youtubevideo's embedden op hun website. Dat is tot nu toe nooit nodig geweest.

In het verleden ontstond er onduidelijkheid over het beleid rond het embedden van deze filmpjes.

Na ophef besloot Buma/Stemra om particulieren niet te laten betalen voor de Youtubevideo's. Daar is niets in veranderd. Nu stelt woordvoerder Bas Erlings tegenover Tweakers.net dat het beleid voor commerciële websites echter ook nooit gewijzigd is.

Sites die weigeren te betalen voor het embedden kunnen rekenen op een rechtszaak. "We kunnen moeilijk tegen makers zeggen dat we als sites niet betalen, geen stappen ondernemen", laat Erlings weten aan NU.nl.

Niet geweigerd

Volgens Erlings heeft tot nu toe geen enkele website geweigerd te betalen voor het tonen van Youtube-video's. Eerder won de auteursrechtenorganisatie wel een rechtszaak over het embedden van radiostreams. Buma/Stemra maakt geen onderscheid wat betreft technologie en behandelt een radiostream dus hetzelfde als een Youtubevideo.

"Een auteur heeft recht op een vergoeding voor het verspreiden van zijn werk", aldus Erlings.

Bedrag

Hoeveel sites er betalen voor Youtubefilmpjes, kan hij niet zeggen. Ook namen kan hij niet noemen, "maar er zitten absoluut grote websites tussen". Het bedrag dat sites moeten betalen is afhankelijk van hun omzet en het aantal keer dat een video bekeken is.

Dat particulieren geen rechtszaak hoeven te vrezen is volgens Erlings een keuze van Buma/Stemra. "Als organisatie hebben we besloten dat niet te doen." De organisatie vindt wel dat het daar recht op heeft.