AMSTERDAM - Topmannen Tim Cook, Eric Schmidt en Paul Otellini moeten getuigen in de rechtbank vanwege een zaak rond personeelsafspraken tussen onder meer Apple, Google en Intel.

Dat heeft rechter Lucy Koh donderdag gezegd in de rechtszaal, weet Reuters.

De bedrijven zijn aangeklaagd door voormalig werknemers. Apple, Google, Adobe, Intel, Pixar, Lucasfilm en Intuit zouden afgesproken hebben geen personeel bij elkaar weg te kapen.

De werknemers stellen dat ze benadeeld zijn door de afspraken. Het gaat vooralsnog om een zogeheten class action-zaak waarbij de bedrijven aangeklaagd worden namens alle mogelijk gedupeerden.

De advocaten van de eisers stellen dat de schadevergoeding in de honderden miljoenen dollar zou kunnen lopen.

Getuigen

Koh zal moeten bepalen of de zaak de class action-status behoudt. De bedrijven stellen dat er geen bewijs is dat medewerkers direct benadeeld zijn. De rechter wil dat onder meer Tim Cook, CEO van Apple, gehoord wordt in de rechtbank. Het verhoor zou vier uur in beslag gaan nemen.

Cook was in de periode van de vermeende afspraken Chief Operating Officier (COO) bij Apple. Eric Schmidt was destijds CEO van Google en is nu voorzitter van de raad van bestuur. Hij zal op 20 februari gehoord worden. Paul Otellini was en is CEO van Intel.

Steve Jobs

Apple maakte bezwaar tegen de getuigenverklaring van Cook omdat hij destijds niets te maken zou hebben gehad met het aannemen van personeel. Koh gelooft dat niet. Bovendien is toenmalig CEO Steve Jobs inmiddels overleden.

Tijdens de zitting van donderdag werden onder meer mails tussen hooggeplaatste functionarissen van de bedrijven getoond. Daarin staat dat zij dachten dat de afspraken concrete financiële voordelen op zouden leveren.

De e-mails lijken een belangrijk bewijsstuk te worden in de zaak.