AMSTERDAM - Wikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia, is een eigen reiswebsite begonnen. De website is net als Wikipedia door iedereen aan te passen en vrij van reclame.

Dat laat Wikimedia dinsdag weten.

Wikivoyage.org werkt op dezelfde manier als Wikipedia. Het gaat in dit geval alleen om artikelen die specifiek gericht zijn op bepaalde locaties, regio's, landen en bestemmingen. Er kan informatie gevonden worden over onder meer activiteiten, restaurants, hotel en campings.

De website is per direct beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Portugees, Spaans en Zweeds. Het aanbod is momenteel nog wel beperkt.

Wikimedia spreekt van 50.000 artikelen die bijgewerkt worden door 200 vrijwilligers. Op de Nederlandse pagina over Frankrijk ontbreken bijvoorbeeld nog tips onder de kopjes Doen, Kopen en Uitgaan. Overige informatie is bovendien erg beknopt.

Onafhankelijk

Het is de bedoeling dat net als bij Wikipedia bezoekers massaal de artikelen gaan updaten met relevante informatie. Zo zou een grote onafhankelijke reiswebsite moeten ontstaan, aldus de organisatie.

Volgens Wikimedia zijn er op dit moment weinig uitgebreide reiswebsites die ook echt onafhankelijk zijn.

Wikivoyage bestaat overigens al sinds 2006 in Duitsland en Italië. De organisatie achter die website en de mensen die bijdragen leveren hebben ingestemd met een overstap naar Wikimedia.

De bijdrages op de website worden gecontroleerd door vrijwillige medewerkers.