AMSTERDAM - T-Mobile belooft medio 2014 een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben. Na de zomer van 2013 zal 4G ook al op de iPhone 5 en veel andere smartphones beschikbaar zijn.

Dat laat T-Mobile woensdag aan NU.nl weten. Vodafone wil nog niets over de uitrol bekendmaken.

KPN maakte dinsdag bekend dat het 4G-netwerk vanaf 4 februari live gaat. Halverwege 2013 moet de helft van Nederland gebruik kunnen maken van het snellere mobiele internet. In 2014 wil ook KPN landelijke dekking gerealiseerd hebben.

T-Mobile ontvouwt de plannen begin februari pas, maar laat nu al weten dat er medio volgend jaar een landelijk dekkend 4G-netwerk zal zijn. Het gaat dan om de 1800 MHz-band. KPN rol 4G eerst uit op de 800 MHz-band.

Daarom zullen veel huidige smartphones niet werken met 4G van KPN. Bijvoorbeeld de iPhone 5 kan überhaupt niet op het 4G-netwerk van de provider omdat Apple met andere frequenties werkt.

1800 MHz

T-Mobile kiest dus wel voor de 1800 MHz-band waar de iPhone mee kan werken. Enkele andere smartphones die nu verkocht worden, werken ook met die frequentie. KPN kiest voor 800 MHz omdat het bereik daar groter is, het signaal beter door muren kan en een deel van de huidige infrastructuur gebruikt kan worden.

Bij T-Mobile wordt gekozen voor 1800 MHz omdat zij daar zes aaneengesloten kavels hebben. Vanaf de zomer van 2013 zullen klanten met bijvoorbeeld de iPhone 5 al in bepaalde gebieden van 4G bij T-Mobile gebruik kunnen maken. KPN rolt 4G op de 1800 Mhz-band later uit.

Overeenkomst

Woensdag werd ook bekend dat KPN, T-Mobile en Vodafone een overeenkomst hebben gesloten waardoor de overgang naar nieuwe frequenties sneller kan gaan. De drie providers en Tele2 kregen eind vorig jaar nieuwe frequenties in handen tijdens de telecomveiling. Hierdoor wordt onder meer de uitrol van 4G mogelijk.

Door de veiling hebben de providers in de 900 en 1800 MHz-band andere frequenties teruggekregen dan ze nu hebben. Op 26 februari gaan de nieuwe frequenties in.

De providers beloven vanaf dat moment geen gebruik meer te maken van huidige vergunningen. Dat is wel toegestaan. Door deze afspraak wordt de omschakeling naar nieuwe frequenties versneld.

4G is de opvolger van 3G en maakt mobiel internet tot tien keer sneller.