AMSTERDAM - Facebook introduceert een nieuwe zoekfunctie. CEO Mark Zuckerberg demonstreerde de zogenoemde 'graph search' dinsdag voor het eerst op het hoofdkwartier in Californië.

Met de nieuwe functie moet het mogelijk worden om niet alleen naar de naam van vrienden en pagina's te zoeken, maar bijvoorbeeld ook naar mensen die een specifieke activiteit leuk vinden of vrienden die in een bepaalde stad wonen.

De zoekfunctie werkt door opdrachten in te typen als 'vrienden die roeien leuk vinden', 'foto's van vrienden' of 'vrienden uit Amsterdam'. Ook specifiekere opdrachten, zoals 'vrienden die Toy Story en Mission Impossible leuk vinden' zijn mogelijk.

Bovendien kan worden gezocht naar de interesses van bepaalde bevolkingsgroepen. Een van de makers van graph search toonde dat The Big Bang Theory verschijnt als wordt gezocht naar 'tv-series die software-ontwikkelaars leuk vinden'.

Betaproduct

Zuckerberg benadrukte dat graph search nog in de kinderschoenen staat. Het is een betaproduct dat zal worden uitgebreid. In eerste instantie kan alleen gezocht worden op vrienden, foto's, plaatsen en interesses.

Een klein aantal gebruikers zal graph search als eerste testen. Vrijwilligers kunnen zich op een speciale pagina aanmelden. De functie is voorlopig alleen beschikbaar voor gebruikers die Facebook in het Engels gebruiken.

Andere talen volgen later pas, evenals zoeken in de mobiele apps en het doorzoeken van status-updates.

Pilaren

Volgens Mark Zuckerberg wordt graph search de 'derde pilaar' van het sociale netwerk, naast de news feed en tijdlijn. "Onze missie is om de wereld meer open en verbonden te maken. Dat doen we door mensen hulpmiddelen te geven om hun levensverhaal in kaart te brengen", aldus Zuckerberg.

Hij zei dat graph search niet de concurrentie aan zal gaan met Google. "We maken geen index van het internet."

Bij zoekopdrachten die niet binnen Facebook te vinden zijn worden gebruikers doorgestuurd naar Bing, de zoekmachine van Microsoft waarmee Facebook een overeenkomst heeft gesloten.

Privacy

Facebook zegt de privacy van gebruikers goed te willen beschermen, ook bij zoekopdrachten. "Je wil een zoekmachine die je kan helpen vinden wat vrienden met je hebben gedeeld", zei Zuckerberg.

Voordat graph search wordt geactiveerd, krijgen gebruikers eerst de mogelijkheid om te controleren wat wordt gedeeld met de zoekmachine.

Volgens de baas van Facebook wordt inmiddels 10 procent van de rekenkracht van de Facebook-servers gebruikt voor het berekenen van privacy-instellingen.

"Dat maakt wel duidelijk hoe belangrijk we het vinden om mensen hun informatie te laten delen met wie ze willen."