AMSTERDAM - Stichting Brein haalde in 2012 bijna zeshonderd websites offline vanwege auteursrechtenschending. In 2013 worden ook Nederlandse adverteerders op dit soort sites aangesproken.

Dat maakt de organisatie bekend in de jaarlijkse evaluatie.

In 2012 ging Stichting Brein direct achter websites zelf aan, maar werden ook hosting providers, access providers zoals XS4ALL en Ziggo en betalingsverwerkers aangesproken.

In 2013 komen daar dus Nederlandse adverteerders bij. "Een geldstroom naar illegale sites komt van advertenties op zulke sites", aldus Brein. "Begin 2013 zijn we gestart met het benaderen van Nederlandse bedrijven wiens advertenties op evident illegale sites verschijnen. Inmiddels zijn een honderdtal bedrijven aangeschreven."

Pirate Bay

In totaal startte Brein vorig jaar 651 onderzoeken naar het zonder toestemming verspreiden van bijvoorbeeld muziek, films, tv-series, boeken en games. Daardoor werden 571 sites offline gehaald en werd 1 website, The Pirate Bay, geblokkeerd.

Doorgaans worden hosting providers, die een website in de lucht houden, door een rechter opgedragen de site offline te halen. "Omdat echter niet overal ter wereld hosting providers hun verantwoordelijkheid nemen, kan het voor een beperkt aantal sites nodig zijn dat acces providers de toegang daartoe blokkeren", zo schrijft de stichting.

Acces providers zijn aanbieders als XS4ALL, Ziggo, KPN en UPC. In totaal zes Nederlandse providers moesten in 2012 The Pirate Bay op last van de rechter blokkeren.

Investering

Stichting Brein schrijft daarover: "Het afsluiten van dit soort sites is belangrijk omdat zij zowel de investering in de creatie van content als de investering in de ontwikkeling van digitale distributie ernstige schade toebrengen."

Daarom pakt de organisatie sinds vorig jaar ook betalingverwerkers aan om de identiteit van beheerders te achterhalen en de dienstverlening stop te zetten.

De bovengenoemde providers zijn het overigens niet eens met het standpunt van Brein. Zij vinden dat ze niet verantwoordelijk zijn voor eventueel illegale websites. Bovendien is downloaden in Nederland niet verboden en wordt Nederlandse internetters dat nu wel (deels) ontzegd.

Zoekresultaten

Tot slot laat Brein weten sinds eind 2012 zich ook te richten op zoekresultaten. Brein zet zich in om bij bepaalde zoekopdrachten het legale aanbod bovenaan te zetten. De stichting dient daarvoor tal van verzoeken in bij bijvoorbeeld Google.