AMSTERDAM - Veel gemeenten weten dat de meeste bestaande gsm-zendmasten zijn gebouwd zonder bouwvergunning, maar treden er niet tegen op.

Dat blijkt uit de studie die Frans Karthaus in enkele grote steden heeft gedaan voor de Universiteit Utrecht. Als voorbeeld noemt Karthaus een bewonersgroep van een flatgebouw in Amsterdam Zuidoost (Bijlmer). De bewoners kregen een gsm-mast op hun dak, maar omdat ze bang waren voor eventuele kwalijke gevolgen voor de gezondheid, protesteerden ze hiertegen.

Veel gemeenten, waaronder Rotterdam en Amsterdam, hebben een gsm-beleid waarin de vergunningplicht voor zendmasten is opgenomen. Bovendien zijn alle gemeenten begonnen met het inventariseren van de illegaal gebouwde zendmasten. Maar ze gaan volgens Karthaus niet over tot het verwijderen van de illegale constructies.

De gemeente Amsterdam erkent dat er antennes staan die zijn gebouwd zonder vergunning. Voor de komende jaren wordt wellicht een verdrievoudiging van het aantal gsm-masten verwacht. Daarbij houdt de gemeente het stadsgezicht in het oog en worden de richtlijnen nageleefd van de Gezondheidsraad.

"In de toekomst zullen de uitvoerings- en gedragsregels met de telecomoperators apart worden besproken", zo meldt de gemeente Amsterdam.