E-books krijgen watermerk tegen 'oneigenlijk gebruik'

AMSTERDAM - Uitgeverij Arbeiderspers/A.W. Bruna gaat e-books met een onzichtbaar watermerk beveiligen, zodat de digitale boeken kunnen worden uitgeleend en de eigenaar achterhaald kan worden als er 'oneigenlijk' gebruik van gemaakt wordt.

Dat laat de uitgeverij maandag weten.

De gehele e-bookcatalogus wordt voorzien van een onzichtbaar watermerk. Daardoor wordt het volgens de Arbeiderspers/A.W. Bruna mogelijk om digitale boeken op diverse apparaten te zetten en uit te lenen aan familie en bekenden.

Door de oude beveiliging kon een e-book slechts op één apparaat gelezen worden. Dat zou tot klachten geleid hebben.

Oneigenlijk

Het nieuwe watermerk zorgt er bovendien voor dat de uitgeversgroep eigenaren kan achterhalen als e-books op bijvoorbeeld downloadsites opduiken. "Mocht iemand het e-book op een oneigenlijke manier gebruiken, dan is de consument middels het onzichtbare watermerk in het e-book als eigenaar te achterhalen."

De uitgeverij is van plan mensen die e-books op downloadsites aanbieden actief op te sporen. Daarvoor is in 2010 al een samenwerking gesloten tussen de Nederlandse Uitgeversbond en Stichting Brein.

"Mochten wij iets signaleren, geven we dat door aan Brein", aldus directeur Joop Boezeman. "Ik vind het normaal dat je voor een boek een vergoeding moet betalen. Gratis creativiteit bestaat niet."

Aanbod

AP/AWB maakt maandag ook bekend in 2013 personeel vrij te maken om ook oudere titels te digitaliseren. De digitale boeken met watermerk worden bijvoorbeeld verkocht via Bol.com, Ebook.nl en ECI.nl.

Voor e-books gekocht in de digitale winkel van Apple geldt het watermerk niet, omdat Apple een eigen beveiliging hanteert. Deze boeken kunnen sowieso niet op andere apparaten gelezen worden.

Lees meer over:
Tip de redactie