AMSTERDAM - Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwt computergebruikers voor een grote beveiligingsfout in Java.

De fout, in versie 7 van de software van Oracle, is zo groot dat computergebruikers het programma zo snel mogelijk moeten uitschakelen, zo meldt het ministerie.

De kwetsbaarheid zou al door hackers worden gebruikt om malware te installeren. Java staat op honderden miljoenen computers ter wereld geïnstalleerd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor interactieve elementen in webpagina's en andere programma's.

Volgens MacRumors heeft Apple inmiddels op alle Macs Java uitgeschakeld. In de code van het besturingssysteem is een regel opgenomen die gebruik van alle beschikbare Java-versies verbiedt.

Onveilig

Antivirusbedrijf Kaspersky meldde in 2012 nog dat Java de meest onveilige software ter wereld was. Het programma zou goed zijn voor 35 procent van de kritieke beveiligingslekken op pc's.

Het is nog onduidelijk wanneer Oracle met een update komt die het probleem oplost. Tegenover persbureau Reuters weigerde het bedrijf te reageren op het lek.