AMSTERDAM - Het Amerikaanse mediaconcern AOL begint dinsdag met een wedstrijd waarbij de te winnen hoofdprijs een geconfisqueerde Porsche Boxster S is. Het concern verkreeg de wagen na een schikking in een rechtszaak tegen een man die volgens AOL meer dan een miljoen dollar verdiende aan het versturen van spam, ongevraagde e-mail.

Tot 8 april kunnen Amerikaanse AOL-leden zich aanmelden voor de prijs. De zilvergrijze tweedeurs Porsche heeft 29.000 kilometer op de teller, een lederen interieur en voor 38.700 euro aan opties. De auto werd in beslag genomen in het kader van een vijftal rechtszaken tegen individuen en bedrijven die samen een miljard e-mailberichten verstuurden om pornografie, universiteitsdiploma's, tv-decoders en andere producten te slijten.

Eerder won het bedrijf al rechtszaken waarbij het geld kreeg en computers van spammers mocht vernietigen, maar met nu wil AOL de speeltjes van de spammers afpakken. "We pakken auto's, huizen, boten, alles wat we kunnen vinden en in handen krijgen," aldus Randall Boe, vice-president van AOL. "Normaal gebruikt AOL de schadevergoedingen om advocaten te betalen en anti-spamtechnologie te ontwikkelen. Ditmaal kiest het bedrijf ervoor de auto weg te geven. Dit was een spammer die heel snel winst maakte en er voor zichzelf een Porsche van kocht," aldus Boe.