AMSTERDAM - Tientallen Nederlanders dreigen dagelijks slachtoffer te worden van een nieuwe loterijtruc waarvan Nigeriaanse oplichters zich bedienen. Zij krijgen een brief thuis waarin een miljoenenprijs wordt beloofd. De ontvangers moeten wel eerst een bedrag aan kansspelbelasting overmaken. Na betaling blijft de prijs echter uit, zo schrijft De Telegraaf.

De loterijbedrijfjes zijn in Spanje gevestigd. Dagelijks krijgt de Spaanse ambassade in Den Haag zo'n twintig telefoontjes van mensen die al dan niet geld aan de oplichters hebben overgemaakt. Sommige mensen zijn voor enkele duizend euro's gedupeerd. Ook de Consumentenbond en het College van Toezicht op de Kansspelen krijgen dergelijke meldingen binnen.

Volgens de ambassade zoeken de Nigeriaanse oplichters vooral allochtone slachtoffers, omdat ze hopen dat die zich nog niet bedienen van de Hollandse nuchterheid. Daarvoor zoeken de zwendelaars simpelweg exotische namen in het telefoonboek. De West-Afrikanen werken vrij amateuristisch en zijn daardoor afhankelijk van de naïviteit van de ontvangers, aldus de politieattaché van de ambassade.

Nigerian Money Scam

De oplichting lijkt veel op de werkwijze van de 'Nigerian Money Scam'. Deze oplichting gebeurde echter per e-mail en is een van de meest langlopende oplichtingszaken op het internet.

Al jaren verstuurt een Nigeriaanse bende e-mails naar miljoenen willekeurige internetgebruikers met het verhaal dat ze bemiddelen voor een afgezet Afrikaans staatshoofd (of een ander 'geloofwaardig' persoon). De oplichters vragen de ontvanger daarin zijn bankrekening beschikbaar te stellen voor het doorsluizen van enkele miljoenen dollars. Meewerken zal gul beloond worden...

Hoewel list en bedrog van de e-mail afdruipen zijn er toch in de loop van de jaren veel mensen erin getrapt waarna hun bankrekening is geplunderd. Zo ook een Amerikaanse vrouw die de bankrekening van haar baas beschikbaar stelde. Zij dacht een extra'tje voor haar baas te kunnen verdienen, in plaats daarvan werd de bankrekening helemaal leeggeplunderd (ruim 2,1 miljoen dollar).