AMSTERDAM - Premier Mark Rutte heeft Geert Wilders van de troon gestoten als meest besproken persoon op Twitter in Nederland. 

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd jaaroverzicht van PeerReach.com, een in sociale media gespecialiseerde zoekmachine.

Rutte heeft zijn hoge plaats in het verkiezingsjaar 2012 onder meer te danken aan het feit dat Twitter steeds meer worden gebruikt door mensen om hun grieven te uiten.

PeerReach constateerde dat de naam van de premier opvallend vaak voorkomt in combinatie met de hashtag #fail. Alleen over de media en telecomprovider UPC werd meer geklaagd.

Diederik Samsom

De website baseert het jaaroverzicht op een uitgebreide database met 60 miljoen Twitteraccounts en 5 miljoen geanalyseerde berichten per dag. Rutte werd in 2012 in totaal 790.000 maal genoemd; Wilders 610.000 keer. Het afgelopen jaar verstuurden Nederlanders zo'n 2,5 tot 3 miljoen tweets per dag.

Geert Wilders, vorig jaar nummer 1, kwam dit jaar op de derde plaats. De Amerikaanse president Barack Obama werd tweede. PvdA-leider Diederik Samsom en presidentskandidaat Mitt Romney eindigden respectievelijk op de plaatsen 4 en 5.

Justin Bieber

In de categorie muziek gingen Nederlandse tweets in 2012 het meest over Justin Bieber, gevolgd door Lady Gaga en de band One Direction. Het meest genoemde tv-programma was The Voice of Holland, en van de grote evenementen trok de Olympische Spelen het meest de aandacht.

De meest gevolgde Nederlandse Twitteraccount is net als vorig jaar die van de relatief onbekende Irfan Bachdim, een Nederlands-Indonesische voetballer die in Indonesië speelt en daar inmiddels meer dan 3 miljoen volgers heeft vergaard.

Nummer twee op de volgerslijst is voetballer Robin van Persie van Manchester United. De meeste van zijn 2,6 miljoen Twitterfans komen uit Groot-Brittannië.