AMSTERDAM - KPN is begonnen met het testen van 4G op de nieuwe frequenties die het bedrijf bij de telecomveiling gekocht heeft.

Dat maakt de provider maandag bekend.

De eerste kleinschalige test vindt plaats in de regio Amsterdam. Volgens KPN worden de testen "op experimenteerbasis uitgevoerd vooruitlopend op de commerciële dienstverlening".

KPN heeft bij de telecomveiling 1,3 miljard euro uitgegeven voor een reeks vergunningen. Daarbij verkreeg het bedrijf ook licenties voor de 800 MHz-band. Daardoor kunnen providers in 2013 4G gaan uitrollen.

KPN wil het snellere mobiele internet vanaf februari uitrollen en in 2014 moet heel Nederland over 4G beschikken. Het bedrijf stelt dat medio 2013 de helft van de Nederlandse bevolking gebruik moet kunnen maken van 4G-diensten. Mobiel internet moet tot tien keer snelle worden dan via 3G.

Eerder begon KPN al met een heel beperkte uitrol van 4G in Utrecht en Den Haag. Ook andere providers hebben hun eerste stapjes gezet. T-Mobile, Tele2 en Vodafone zullen waarschijnlijk ook medio 2013 op uitgebreidere schaal 4G uitrollen.