AMSTERDAM - SIDN, dat gaat over het uitgeven van .nl-domeinen, wil in de toekomst meer doen voor internet in Nederland. De stichting denkt aan het beheren van grote databases en het introduceren van een veilig online identificatiesysteem.

Dat vertelt Roelof Meijer, directeur van SIDN, in een interview met NU.nl.

SIDN geeft .nl-domeinennamen uit en zorgt dat de domeinen veilig en stabiel blijven. Het gaat om een onafhankelijke stichting zonder belangen en met naar eigen zeggen veel expertise. "Ons DNS-systeem heeft een uptime van 100 procent", aldus Meijer.

Hij stelt dat het zonde zou zijn als deze expertise verloren gaat. Meijer wil de invloed van SIDN voor internet in Nederland graag uitbreiden.

Online identiteit

De directeur denkt dan bijvoorbeeld aan het beheren van grote databases waar de stichting al jaren ervaring mee heeft. Nog concreter heeft SIDN de wens om als tussenpersoon op te treden bij het vaststellen van een online identiteit.

"We hebben nu bijvoorbeeld DigiD voor overheidssites, maar dan is direct al je informatie beschikbaar", legt Meijer uit. Hij noemt ook een voorbeeld uit de offline wereld: "Als je bij een supermarkt je paspoort laat zien, weet de verkoper direct alles van je. Waar je woont, geboren bent en hoe je heet. Het is alleen noodzakelijk om vast te stellen dat je boven de 18 bent."

SIDN ziet een systeem voor zich dat over informatie beschikt en zo bijvoorbeeld kan verifiëren dat de persoon die een artikel in een webwinkel bestelt ook echt op het ingevulde adres woont en de juiste betaalgegevens heeft ingevuld.

Met zo’n systeem hoeft de informatie niet aan de webwinkel zelf verstrekt te worden. "Wij zouden die gegevens kunnen beheren als trusted party", vindt Meijer.

Trends

Meijer stelt in het interview dat er een aantal trends zijn die de rol van SIDN kunnen veranderen. Zo ziet hij nieuwe zoekmachines voor zich waarbij domeinnamen voor nog betere resultaten zorgen. Bovendien noemt hij de opkomst van apps: "Mobiel internet is niet populair vanwege browsen, maar vanwege apps en die hebben geen domeinnaam."

Meijer ziet niet direct een rol voor SIDN weggelegd op het gebied van apps. Wel vindt hij dat een keurmerk voor apps welkom zou zijn, maar hij stelt dat SIDN daar geen plannen voor heeft. Zo’n keurmerk zou er volgens Meijer moeten komen door publieke of politieke druk.

De derde trend is volgens de directeur de komst van meer pagina’s op sociale media. Veel bedrijven hebben een eigen Facebookpagina waarvoor geen eigen domeinnaam nodig is. "Het is nog geen alternatief voor de huidige sites, maar wel een trend die we volgen."

Kritiek

Meijer vindt de verantwoordelijkheid die SIDN heeft echter belangrijker dan het reageren op trends. "Onze verantwoordelijkheid en toegevoegde waarde gaan veel verder dan puur technische en administratieve functies."

Zo zet SIDN zich in voor een veilig en betrouwbaar internet. Het zorgt dat de servers altijd bereikbaar zijn door het netwerk goed te onderhouden en bijzonder goed beschermd te zijn tegen DDoS-aanvallen die volgen Meijer 'regelmatig' plaatsvinden.

Het SIDN kreeg onlangs kritiek vanuit registrars, die domeinen van SIDN verkopen aan consumenten en bedrijven. De stichting zou zich niet genoeg richten op haar kerntaken en door allerlei nevenactiviteiten te duur zijn. Meijer wijst die kritiek van de hand.

Prijs .nl

"De prijs in Nederland is relatief laag en de kwaliteit van het .nl-domein is bijzonder hoog. De prijs verlagen zou bijvoorbeeld ook een groter gevaar van malware en phishing betekenen", aldus Meijer.

"We hebben een publieke taak, onze verantwoordelijkheid is groot en die nemen we heel serieus. We vinden daarom voorlichting aan bijvoorbeeld senioren ook belangrijk en steunen initiatieven als Digivaardig dan ook financieel."

Belangen

Volgens Meijer hebben diverse partijen verschillende belangen. Registrars willen zo goedkoop mogelijke domeinen terwijl de domeinnaamhouders een veilig en toegankelijk domein willen hebben. "We hebben een raad van toezicht en praten constant met diverse belanghebbenden. De prijs gaat niet drastisch omlaag."

Ook blijft de organisatie projecten en instanties die de betrouwbaarheid en veiligheid van het Nederlandse internet hoog in het vaandel hebben staan, ondersteunen. "Zo zorgen we er mede voor dat de Nederlandse internetgebruikers vertrouwen houden in het internet, nog meer van hen toegang krijgen en verantwoord het internet gebruiken en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen wordt gestimuleerd."