AMSTERDAM - De Tweede Kamer heeft een downloadverbod definitief naar de prullenbak verwezen. Een Kamermeerderheid stemde tegen een verbod.

De stemming werd donderdagmiddag gehouden na een motie van D66 en PvdA.

Er was ophef ontstaan rond een eventueel downloadverbod nadat PvdA onverwacht steun vóór een verbod uitsprak tijdens een eerder debat. Voorheen was de VVD alleen voor.

Omdat er toen geen Kamermeerderheid voor het plan was, zou per 1 januari 2013 een thuiskopieheffing worden ingesteld. Na de draai van de PvdA gaf staatssecretaris Teeven (Justitie en Veiligheid) aan opnieuw een voorstel voor een downloadverbod te gaan doen.  

Reactie D66

Initiatiefnemer van de motie Kees Verhoeven (D66) is blij met de uitkomst van de stemming. "De Tweede Kamer kiest er gelukkig duidelijk voor om de broodnodige modernisering van het auteursrecht te zoeken binnen de grenzen van internetvrijheid", aldus Verhoeven.

"We moeten toe naar vergroting van het legaal aanbod, door nieuwe online verdienmodellen. Een downloadverbod lost het probleem van onbetaald downloaden niet echt op en zorgt hoe dan ook voor problemen als inperking van privacy van individuele gebruikers."

Ingetrokken

Inmiddels heeft de coalitiepartner van de VVD de steun voor het verbod dus ingetrokken. De PvdA geeft aan nooit de individuele downloaders te willen aanpakken en D66 diende daarna een motie in om van elke vorm van een downloadverbod af te zien. PvdA steunt de motie en diende deze zelfs mede in.

Nu de motie een Kamermeerderheid heeft gekregen, zit er voor Teeven niets anders op dan het plan van de thuiskopieheffing weer op te pakken. Dat betekent dat smartphones, laptops en tablets vanaf 1 januari enkele euro’s duurder worden. Lees hier meer over de gevolgen.

Protest

Dat zal overigens niet zonder slag of stoot gaan. Zo heeft een aantal computer- en telefoonfabrikanten waaronder Acer, Dell en HP al een aanklacht tegen de Staat ingediend. Zij eisen een vergoeding voor de schade die ze gaan lijden.

Het Nederlandse bedrijfsleven vroeg Teeven bovendien eerder om de thuiskopieheffing uit te stellen en naar alternatieven te kijken. De staatssecretaris heeft echter al aangegeven dat hij geen andere optie ziet.