AMSTERDAM - In het dorp Lonneker in de gemeente Enschede worden glasvezelkabels aangelegd in het riool. Door deze nieuwe manier moet extra snel internet ook voor afgelegen gebieden beschikbaar komen.

Dat schrijft de NOS donderdag.

Veel dorpen en afgelegen boerderijen zijn niet aangesloten op glasvezel omdat het duur is om in de grond te graven en kabels over zulke grote afstanden neer te leggen.

Door gebruik te maken van de bestaande riolering, worden de graafwerkzaamheden beperkt. Eerder is geen gebruik gemaakt van het riool vanwege de chemicaliën. Nu zijn er kabels met een extra dikke beschermlaag die de extra slijtage als het gevolg van deze chemicaliën tegengaan.

Proef

Volgens de NOS moet nog wel blijken of de kabels niet tot meer opstoppingen in het riool leiden. Aan de hand van de uitkomsten van een proef in Lonneker wordt bepaald of andere gemeenten ook van de nieuwe manier van glasvezel aanleggen gebruik gaan maken.

Meerdere gemeenten, goed voor zo'n 100.000 aansluitingen, hebben interesse in de techniek.

Momenteel zijn zo’n miljoen Nederlandse huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten. Dat betekent dat er FTTH-aansluiting (Fibre to the home) zijn. Dit wil niet zeggen dat deze huishoudens ook glasvezel afnemen, maar dat het extra snelle internet wel beschikbaar is.

Kabelgoten

Eerder opperde de VVD al om internetkabels in speciale kabelgoten in dijken te verwerken. Op die manier zouden ook kosten bespaard worden en zouden afgelegen gebieden gemakkelijker van breedband internet kunnen worden voorzien.

Toenmalig minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) liet weten dat internet in dijken voorlopig nog niet aan de orde is.