AMSTERDAM - Het percentage Europeanen dat nog nooit internet heeft gebruikt neemt maar mondjesmaat af. Bijna een kwart is nog nooit online geweest.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers (pdf) van Statcounter.

In 2011 had nog 24 procent van de inwoners van de Europese Unie nog nooit gebruikgemaakt van internet. In 2012 is dat 23 procent.

De daling sinds 2006 lijkt daarmee te stagneren. Zes jaar geleden stond het percentage nog op 42 procent.

Internetverbinding

Inmiddels heeft 76 procent van de Europese huishoudens toegang tot vast internet. Dat is een stijging van 6 procentpunt in vergelijking met twee jaar geleden, aldus Statcounter. In 72 procent van de gevallen gaat het om breedbandinternet.

In Nederland heeft 94 procent van de huishoudens een internetverbinding. Daarmee voert Nederland de lijst aan gevolgd door Denemarken, Zweden en Luxemburg (allen 92 procent). Vier jaar geleden had nog 86 procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot internet.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Bijna 60 procent van de Europeanen gebruikt internet dagelijks. Ruim zeven op de tien mensen gaat minimaal één keer per week online.

Mobiel

Mobiel internet groeit inmiddels hard door. Een derde van de Europeanen maakt daar gebruik van. Dat percentage ligt onder jongeren (16 tot 24 jaar) met 58 procent veel hoger. Eurostat kijkt naar mensen tussen de 16 en 74 jaar.