AMSTERDAM - De Britse beroepsvereniging BPI, die de muziekindustrie vertegenwoordigt, heeft gedreigd zes leden van de Piratenpartij aan te klagen omdat via hun site de torrentsite The Pirate Bay te bereiken is.

Partijleider Loz Kaye, vier andere leden van het nationale bestuur van de partij en een IT'er hebben brieven gekregen waarin de advocaten van de BPI dreigen naar de rechter te stappen, meldt Torrentfreak.

Net als in Nederland wordt The Pirate Bay in Groot-Brittannië geblokkeerd door internetproviders. Maar de Piratenpartij biedt een proxydienst aan, waardoor de site nog te bereiken is. De Piratenpartij is van mening dat het delen van auteursrechtelijk materiaal toegestaan zou moeten zijn.

Persoonlijk

Kaye zegt in een verklaring niet verrast te zijn door het dreigement. "Waar ik verbaasd over ben is dat de dreiging aan ons persoonlijk is gericht", aldus Kaye. "Ik begrijp simpelweg niet wat de muziekindustrie denkt te bereiken door te dreigen mij en andere partijleden bankroet te maken."

Door de zes partijleden persoonlijk verantwoordelijk te houden zouden ze individueel kunnen worden beboet door een rechter.

De Britse Piratenpartij heeft bij lokale en nationale verkiezingen nog nooit een zetel bemachtigd. Partijleider Loz Kaye kwam in mei 2012 het dichtst bij met 5 procent van de stemmen voor een raadszetel in Manchester.