AMSTERDAM -  Google gaat zoekresultaten aanpassen om te voorkomen dat het een boete krijgt van de Amerikaanse waakhond FTC.

De FTC vond dat het bedrijf zijn machtspositie op de zoekmarkt misbruikte en startte een onderzoek.

Mogelijk komt Google nu onder een straf vandaan als het vrijwillig aanpassingen maakt, meldt het Amerikaanse Politico. Zo zou het minder recensies van sites als Yelp en Tripadvisor gaan gebruiken in de zoekresultaten.

Die websites hadden geklaagd dat Google hun materiaal zonder toestemming gebruikte. 

Ook voor advertentiedienst Adwords zou Google veranderingen in het verschiet hebben. Het zou voor adverteerders makkelijker moeten worden om hun reclamecampagnes ook op andere zoekmachines, zoals Bing, uit te voeren.

Patenten

De FTC had ook geklaagd dat Google verkeerd omging met de patenten van Motorola, het telecombedrijf dat in mei werd overgenomen. Bij patenten op essentiële technieken is Google verplicht om licentie-overeenkomsten te sluiten met concurrenten, maar Google zou dat niet willen en zo de markt op slot gooien.

Google zou nu hebben besloten dat het toch patentlicenties gaat verkopen. Wel zou de zoekgigant nog naar de rechter kunnen stappen als anderen het niet eens zijn met de 'eerlijke en redelijke' voorwaarden die Google stelt op het gebruik van de patenten.

Noch Google noch de FTC willen reageren op het bericht van Politico. Mogelijk zou de schikking nog voor het eind van het jaar worden bekendgemaakt.