AMSTERDAM - De veiling van frequenties voor mobiel internet heeft de Nederlandse overheid 3,8 miljard euro opgeleverd.

Dat maakte het Agentschap Telecom, een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, vrijdag bekend.

Behalve de gevestigde partijen Vodafone, KPN en T-Mobile bemachtigde Tele2 frequenties voor mobiel bellen en internet. De twee licenties op de aantrekkelijke 800 MHz-band kostten het bedrijf 160 miljoen euro.

Tele2 gaat nu zijn eigen netwerk bouwen, op basis van 4G-technologie. "Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen", aldus topman Günther Vogelpoel.

“Onze visie is dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren."

KPN

KPN betaalde ruim 1,3 miljard euro voor een reeks vergunningen. "Dit pakket aan frequenties garandeert de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten voor onze klanten voor een periode van 17 jaar", aldus het telecombedrijf.

Vodafone betaalde het meest (bijna 1,4 miljard euro) voor zijn aandeel, terwijl T-Mobile 910 miljoen euro spendeerde. De meest aantrekkelijke, en kostbare, frequentieruimte is de 800 MHz-band. 

Grote schaal

''We hebben gekregen wat we willen", reageert een woordvoerder van Vodafone. "Dit stelt ons in staat om in de komende zomer op grote schaal 4G-diensten aan te gaan bieden."

"1,38 miljard euro is een fors bedrag, maar gezien de enorme groei in het gebruik van mobiel internet is het van groot belang om de uitrol van 4G door te kunnen zetten.''

T-Mobile

T-Mobile is "zeer tevreden" met resultaat, zo laat een woordvoerder weten. "We hebben de ideale combinatie van frequenties bemachtigd die onze positie in mobiel internet nog sterker maakt."

"Naast de uitrol van 4G internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland.''

Innovatie

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verwacht dat innovatie en concurrentie dankzij de veiling en de komst van Tele2 een belangrijke impuls krijgen. "Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien’’, aldus de minister.

De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu nog in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. Deze is uitermate geschikt voor de nieuwste mobiele technologie LTE (4G).

Een voordeel van een relatief lage frequentie is dat het bereik relatief groot is en dat het gemakkelijk door muren heen gaat.

Ziggo

Ziggo en UPC deden via een joint venture mee aan de telecomveiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. Ze haakten echter af omdat de prijs te hoog zou zijn, met het oog op de extra omzet die ze verwachtten van een vergunning. 

UPC en Ziggo gaven aan dat ze hun mobiele diensten verder willen uitbreiden in de komende jaren, onder meer via de in 2010 gekochte 2,6 GHz band.

Supersnel

Bij de 31 oktober begonnen telecomveiling werd extra frequentieruimte geveild waarmee de weg wordt vrij gemaakt voor supersnelle mobiele toepassingen. Eerder werd ervan uitgegaan dat de veiling van de gsm-frequenties zeker 500 miljoen euro zou opbrengen.

Het resultaat van 3,8 miljard euro overtreft de opbrengst van de beruchte UMTS-veiling in 2000. Omgerekend leverde de UMTS-veiling ongeveer 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype en bracht KPN in grote financiële problemen.

De vergunningen voor de diverse frequenties gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar.

Meevaller

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de schatkist. ''Ik ben heel blij dat deze veiling meer heeft opgebracht dan de 470 miljoen euro die werd verwacht", reageert Tweede Kamerlid Bart de Liefde namens de VVD.

"Dat is een heel mooie meevaller. De afspraak is dat incidentele meevallers, zoals deze, worden gebruikt om het tekort terug te dringen. Zeker in deze tijden is dit een heel mooie opsteker.''

PVV-leider Geert Wilders wil dat de hoge opbrengst van de veiling via een belastingverlaing ten goede komt aan "hardwerkend Nederland en de ouderen van ons land".

"Dat compenseert de belastingverhoging en slechte koopkrachtplaatjes van het tweede kabinet Rutte dan wat en is ook goed voor de economie. Als Rutte deze miljardenmeevaller niet aan belastingverlaging besteedt, kan hij beter de VVD opheffen en (ere)lid van de PvdA worden.''

Boven verwachting

Agnes Mulder, Tweede Kamerlid voor het CDA: ''Ik wil voorstellen dat een deel van de opbrengst, die boven verwachting was, terug moet als investering in de economie.''

Wat SP'er Sharon Gesthuizen betreft worden de miljarden gestoken in bijvoorbeeld beter openbaar vervoer, duurzame energie of het energiezuiniger maken van woningen. 

"Ik houd wel een beetje m'n hart vast voor de toekomst, want uiteindelijk gaat iedereen die veel mobiel belt en internet dit betalen. Bedrijven leggen de rekening van deze investering bij de consumenten neer. En na een eerdere veiling raakte KPN in financiële problemen.''