DUBAI - De Verenigde Staten en andere westerse landen zoals Nederland doen niet mee met internationale richtlijnen die staatscontrole op internet mogelijk maken.

Bij de internationale telecommunicatieconferentie in Dubai kwam een dergelijk verdrag in de nacht van donderdag op vrijdag op tafel.

Landen als Rusland, China en diverse Arabische landen willen graag meer invloed op de elektronische snelweg. In de nieuwe richtlijnen voor telecommunicatie zien ze dan ook graag regels voor staatstoezicht opgenomen.

De westerse landen verklaarden in Dubai dat ze een dergelijk document niet zullen ondertekenen en dat ze niet zullen overgaan tot staatstoezicht.

Twee visies

"Er zijn nu duidelijk twee visies over de toekomst van het internet die haaks op elkaar staan: openheid versus meer overheidscontrole", zegt Marietje Schaake, europarlementarier voor D66.  "Samenwerking binnen de EU, maar ook met onze internationale partners, is essentieel om het open en vrije internet te behouden."

Schaake wil daarom dat Eurocommissaris Neelie Kroes het Europees Parlement zo snel mogelijk informeert over de uitkomst van de conferentie.

Consensus

Schaake: "Internationale consensus ontbreekt nu. Maar welke gevolgen heeft de patstelling voor Europese internetgebruikers en bedrijven, zowel in de EU maar ook daarbuiten?"

Volgens Schaake is het de taak voor Kroes dit uit te zoeken. "Digitale vrijheden zijn een prioriteit in het Europese buitenlandbeleid. Dat wordt nu dus nog belangrijker."