AMSTERDAM - Er is grote onduidelijkheid ontstaan over een omstreden resolutie waardoor nationale overheden meer controle krijgen over het internet. Het bekritiseerde voorstel is officieus aangenomen.

Dat schrijven diverse media donderdag.

In Dubai is een conferentie bezig waar over de toekomst van het internet wordt gepraat. Bijvoorbeeld China, Rusland en Arabische landen willen meer controle over het internet. Europa en de Verenigde Staten zijn tegen, hoewel Europa met de huidige situatie ook niet tevreden is.

Toch is een resolutie door de voorzitter Mohammed Nasser Al Ghanim aangenomen zonder officiële stemming. Hij peilde naar eigen zeggen de sfeer in de ruimte.

Invloed

Het is onduidelijk wat de inhoud van de resolutie precies is en of deze nu echt officieel aangenomen is. Het voorstel geeft nationale overheden en de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), het gespecialiseerde telecomagentschap van de VN, meer invloed op het internet.

Momenteel beheert Icann, een onafhankelijke Amerikaanse toezichthouder, de infrastructuur op internet. China, Rusland en diverse Arabische landen willen dus zelf controle. Andere partijen vrezen censuur en internetblokkades.

Vrijdag moet de top in Dubai tot een einde komen en wordt mogelijk meer duidelijk over de officieus aangenomen resolutie.