DEVENTER - Een ondernemer uit Deventer mag zich niet langer 'Microsoof' noemen. De naam lijkt te sterk op Microsoft. Wel behoudt de man de telefoonnummers 0800-microso en 0900-microso. Dat is de uitkomst van een hoger beroep dat deze week diende bij het gerechtshof in Arnhem.

De letters in het telefoonnummer corresponderen met de cijfers op de toetsen van telefoontoestellen. Ondernemer W. Nijkerk registreerde in april vorig jaar de nummers 0900-6427676 en -6427676 voor zijn bedrijf Omega ICT. Daardoor kan hij de naambelnummers 0900-microso en 0800-microso gebruiken, maar bijvoorbeeld ook de woordcodes 'microsoof' en 'microsores'.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft eiste eerder al tevergeefs de naambelnummers op. De IT-gigant spande vervolgens een hoger beroep aan bij het gerechtshof in Arnhem. Volgens het hof wordt door het reserveren en gebruiken van naambelnummers geen inbreuk gedaan op de naam of reputatie van Microsoft.

Nijkerk mag echter de naam 'Microsoof' niet langer gebruiken. Volgens het hof maakt hij met gebruik van deze naam inbreuk op het merkenrecht. Voor elke overtreding staat een boete van 10.000 euro tot een maximum van 100.000 euro. "Ik heb de telefoonnummers behouden, maar door de kosten van deze juridische strijd dreig ik nu failliet te gaan", aldus Nijkerk.

Ook Microsoft is niet gelukkig met de uitspraak omdat de telefoonnummers nog steeds in het bezit van de ondernemer uit Deventer zijn. "We onderzoeken nog of we in beroep gaan bij de Hoge Raad of anders wellicht een bodemprocedure starten", aldus een woordvoerder.