AMSTERDAM - Larry Page, CEO van Google, hekelt de aanpak van bedrijven als Apple waardoor niet alle diensten voor iedereen beschikbaar zijn. Google ziet graag meer samenwerking tussen techgiganten.

Dat laat Page weten in een interview met Fortune.

"Ik zou graag zien dat de grote technologiebedrijven meer samenwerken op het gebruikersvlak", aldus Page. "Het internet is ontworpen om samen te werken. Nu het gecommercialiseerd is, is er een eilandaanpak ontstaan."

De medeoprichter en CEO van Google stelt dat deze aanpak doodzonde is voor gebruikers.

Relatie

"Het zou prettig zijn als iedereen wat beter met elkaar zou opschieten", zegt Page in antwoord op vragen over de patentstrijd en de relatie tussen Apple en Google. "Het zou goed zijn als gebruikers er minder van zouden merken."

Naar eigen zeggen probeert Page samenwerking na te streven: "We werken heel hard aan het zo breed mogelijk beschikbaar maken van onze producten. Dat is onze filosofie. Soms laten anderen ons dat toe, soms niet."

Google en Apple

Page noemt Apple niet bij naam, maar de relatie tussen de twee bedrijven is de afgelopen jaren verslechterd. De inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs stelde in zijn biografie dat hij Android koste wat kost kapot wilde maken.

Bovendien is Apple gestopt met het gebruiken van Google Maps en worden Androidfabrikanten wereldwijd aangeklaagd door Apple vanwege patentschending in de software van Google.

Ook Microsoft en Google hebben regelmatig onenigheid over privacy en machtsmisbruik.