AMSTERDAM - De ingebouwde virusscanner in Android 4.2 houdt slechts 20 procent van de malware tegen. Virusscanners voor Android van derden doen het veel beter.

Dat blijkt uit onderzoek van Xuxian Jiang, professor Computer Science aan de North Carolina State University.

Gemiddeld houdt de automatisch geïnstalleerde virusscanner in Android 4.2 slechts 15 tot 20 procent van alle malware tegen. De apps van derden doen het met minimaal 51 procent veel beter. Vaak ligt de score zelfs boven de 95 procent.

Jiang vergeleek de virusscanners met elkaar door 49 soorten malware te installeren en te kijken wanneer het wel en niet gedetecteerd werd.

VirusTotal

De onderzoeker concludeert dat er alleen gekeken wordt naar de bestandsnaam en hashfunctie, een set algoritmen, van de app. Andere scanners kijken ook naar de inhoud en werking.

NU.nl heeft Google, het bedrijf dat het mobiele besturingssysteem Android ontwikkelt, om een reactie gevraagd.

In onderstaand overzicht zijn virusscanners van derden AV1, AV2, etcetera genoemd. Jiang heeft de scanners niet gespecificeerd in de resultaten, maar het gaat om: Avast, AVG, TrendMicro, Symantec, BitDefender, ClamAV, F-Secure, Fortinet, Kaspersky en Kingsoft.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van NC State University. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De zoekgigant nam in september online virusscanner VirusTotal over. De verwachting is dat de software in Android gebruikt zal worden en de ingebouwde scanner daardoor beter zal worden. Op welke termijn dit moet gebeuren, is niet duidelijk.

Uit onderzoek in juli bleek al dat er steeds meer malware voor Android gemaakt wordt. De verwachting is dat die stijging in de toekomst bovendien doorzet. De FBI waarschuwde in oktober bovendien voor Android-malware.