AMSTERDAM - Internetgiganten als Facebook, Google en Linkedin misbruiken mazen in de Nederlandse privacywetgeving.

Daarvoor waarschuwt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) dinsdag.

De organisatie deed juridisch onderzoek (pdf) naar de toepassing van Nederlandse privacyregels bij diverse grote internetbedrijven.

BoF concludeert dat er in de praktijk nogal wat schort aan de naleving van de privacyregels. Dat komt onder meer door te ruime omschrijvingen in de Nederlandse en Europese wetgeving. Zo bestaat er een bepaling waardoor bedrijven bij 'gerechtvaardigd belang' gegevens zonder duidelijke toestemming mogen verzamelen en verwerken.

Er moet dan een eerlijke afweging gemaakt worden tussen de rechten van gebruikers en de belangen van het bedrijf, maar volgens BoF laten de partijen hun eigen belangen vaak ten onrechte voorgaan.

Praktijkvoorbeelden

Onder het mom van 'gerechtvaardigd belang' verzamelt bijvoorbeeld Google bijna alle informatie van alle diensten en combineert die om te gebruiken in bijna alle diensten. Volgens BoF is het moeilijk te geloven dat dit echt allemaal strikt noodzakelijk s voor het gerechtvaardigd belang van Google.

Ook Linkedin maakt zich volgens het onderzoek schuldig aan dergelijke praktijken. De app van het sociale netwerk haalt zonder toestemming allerlei gegevens uit de agenda van gebruikers. Het gaat dan om contactinformatie, aantekeningen en zelfs wachtwoorden, aldus BoF.

Bovendien zou Facebook zo veel mogelijk informatie (chatberichten, apparaten waarmee wordt ingelogd, uitnodigingen, locaties, etcetera) verzamelen zonder daarbij het belang aan te tonen.

Nauwelijks controle

"Er is nauwelijks controle op dit proces en gebruikers kunnen de gemaakte afweging moeilijk terugdraaien", waarschuwt BoF na het onderzoek. "Daardoor staat het bedrijven in de praktijk vrij veel gegevens van gebruikers te verzamelen zonder dat daar toestemming voor is gegeven."

Voor het verzamelen van deze gegevens wordt doorgaans namelijk alleen een melding weergegeven waar in staat: "We zullen deze gegevens gebruiken om onze diensten en de diensten van onze partners te verbeteren."

BoF dringt dan ook aan op een verbetering van de Nederlandse en Europese privacywetgeving. "Daarover wordt nu in Brussel onderhandeld. De belangen van gebruikers moeten daarbij veel zwaarder gaan meewegen."