AMSTERDAM - Microsoft heeft de deuren van het geheimzinnige sociale network Socl open gezet.

Voorheen was Socl alleen beschikbaar voor een heel kleine groep testers, maar nu kan iedereen die een Facebook- of Microsoftaccount heeft, zich inschrijven.

Bovendien zijn ook zonder inlog al een aantal elementen te zien. Het design van Socl is in ieder geval flink aangepast sinds er screenshots gedeeld werden in november 2011.

Socl leek toen nog veel op Facebook, maar ziet er nu totaal anders uit. Gebruikers kunnen kiezen voor twee of drie kolommen waarin de laatste statusupdates te zien zijn. Socl lijkt zich ook te willen richten op beeld.

Details

Ook in een begeleidende blog van het onderzoeksteam Fuselabs wordt de nadruk gelegd op het uiterlijk. Zo is het bij een standaardbericht eenvoudig om drie foto's of bijvoorbeeld twee afbeeldingen en een video toe te voegen.

Bovendien stelt het team dat Socl veel sneller werkt en dat gebruikers door drie kolommen te kiezen, niets meer missen.

Op het sociale netwerk kunnen gebruikers behalve de meest recente updates van hun vrienden ook kiezen voor alle updates of updates per interessegroep zoals eten, liefde, tech of natuur.

Insteek

Wat de insteek van Socl precies is, blijft nog onduidelijk. Het lijkt erop dat Microsoft wil gaan concurreren met Google+ en Facebook, maar tegelijkertijd kunnen bezoekers dus ook inloggen met hun Facebookaccount.

Bovendien zou Socl meer gericht zijn op een combinatie tussen sociaal en zoeken en kan het dus mogelijk zoekmachine Bing versterken.

Het onderzoeksteam vraagt nieuwe gebruikers in ieder geval nog om feedback. Opvallend is dat gebruikers moeten aangeven dat ze 18 jaar of ouder zijn.