AMSTERDAM - De Nederlandse onderneming Karma lanceert vandaag zijn wifi-hotspot in Amerika. Het bedrijf wil dat gebruikers hun verbinding delen, om zo meer bandbreedte te verdienen.

Karma wist eerder een miljoen dollar aan investeringen binnen te halen. Achter het bedrijf zitten de Nederlanders Robert Gaal, Steven van Wel en Stefan Borsje.

Het businessmodel van Karma draait om het delen van bandbreedte, ofwel 'sociale bandbreedte'. De gebruiker koopt eerst een wifi-hotspot met 4G-verbinding van 79 dollar. Per gigabyte betaalt de gebruiker 14 dollar.

Delen

Om bandbreedte te delen, kan de hotspot tot 8 mensen tegelijkertijd gebruik laten maken van het 4G-netwerk. Wanneer iemand gebruik maakt van het netwerk van de Karma, moet deze een account aanmaken en krijgt gratis 100 MB aan bandbreedte. De eigenaar van de hotspot krijgt per extra gebruiker dan ook 100 MB gratis.

Wanneer degene die meelift over de 100 MB gaat, kan deze 1GB extra bijkopen. Een account aanmaken kan alleen via Facebook, zodat de Karma-eigenaar kan zien wie zijn of haar verbinding gebruikt.

Karma werkt als een zogenaamde 'virtuele operator', een constructie waarbij een bedrijf onder een eigen merknaam mobiele diensten aanbiedt via een ander netwerk. Karma gebruikt hiervoor het breedbandnetwerk van de Amerikaanse provider Clearwire. Op dit moment is de dienst in 80 Amerikaanse steden beschikbaar.

Nederland

Eerder dit jaar deed Ziggo een proef in Groningen waarbij modems en wifi-routers van klanten dienst doen als hotspots van anderen. Het idee hierachter is dat wanneer een klant de modem of router aanbiedt als hotspot, deze ook toegang heeft tot andere van deze hotspots. In november werd de test uitgebreid.

Karma geeft aan dat het ook in andere landen zoals Nederland wil beginnen, zodra daar een mobiele 4G-verbinding beschikbaar is.