AMSTERDAM - Facebook gaat definitief concurreren met Whatsapp en sms. Voor de instant messaging-dienst Facebook Messenger op Android is geen Facebookaccount meer nodig.

Voorheen konden gebruikers alleen inloggen met hun account van het sociale netwerk.

De geüpdatete Android-app kan vanaf dinsdag ook gebruikt worden door alleen een telefoonnummer in te vullen. Whatsapp maakt gebruik van dezelfde methode.

Met de stap lijkt Facebook vol voor de concurrentie met Whatsapp en sms te gaan. De app wordt nu nog hoofdzakelijk gebruikt als Facebookdienst, maar het bedrijf lijkt zich meer te richten op het versturen van berichten in het algemeen.

De nieuwe app zal volgende week ook in Nederland uitgerold worden.

Overname

Maandag kwamen nog geruchten naar buiten dat het sociale netwerk geïnteresseerd is in een overname van Whatsapp. Dat is inmiddels door Whatsapp zelf ontkend. Facebook heeft nog niet gereageerd.

Het is nog afwachten of Facebook Messenger een serieuze concurrent van Whatsapp kan worden. Laatstgenoemde app bereikte onlangs de mijlpaal van 100 miljoen downloads in applicatiewinkel Google Play en maakt in augustus bekend dat er per dag 10 miljard berichten verstuurd worden.

Onlangs werd wel bekend dat de dienst voor Blackberry- en Androidgebruikers op korte termijn niet meer gratis zal zijn.

Bijvoorbeeld Samsung heeft ook een eigen instant messaging-dienst met de naam ChatOn.