DEN HAAG - 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol wordt door Justitie vervolgd voor het hacken van medische dossiers. Hij bekeek enkele medische dossiers door slechts een viercijferige pincode te gebruiken.

Dat bevestigt Krol dinsdag tegenover NU.nl.

Het kamerlid wordt verdacht van het hacken van medische dossiers bij het Brabantse laboratorium 'Diagnostiek voor U'. In april bleek dat de toegang zo slecht was geregeld dat ingelogd kon worden met een pincode.

Uiteindelijk waren de gegevens van duizenden patiënten inzichtelijk.

Melden

"Eén van de 50Plus-leden kwam naar mij toe met de boodschap dat het kinderlijk eenvoudig is om daar binnen te komen. Ik dacht: dat kan niet waar zijn dat wil ik controleren", vertelt Krol tegenover NU.nl. "Ik kon het niet geloven dat met medische gegevens zo onzorgvuldig werd omgegaan."

Toen Krol probeerde het probleem te melden, werd de melding in eerste instantie geweigerd. "Ik kreeg te horen dat ik dit maar schriftelijk moest melden en dat niet zomaar aan de telefoon kon gebeuren", gaat de politicus verder. "Vervolgens ben ik naar Omroep Brabant gestapt."

Journalist en politicus

Om zijn punt te maken downloadde Krol enkele dossiers, waarbij hij de persoonlijke gegevens van mensen onleesbaar maakte. Daarvan maakte hij uit zorgvuldigheid een kopie, zodat de gegevens ook echt niet meer te herkennen waren.

"Ik zie mezelf als een combinatie van journalist en politicus. Als het mij wordt gemeld dan heb ik een maatschappelijke taak er iets mee te doen", legt hij uit.

Hacker

Het Kamerlid heeft inmiddels een brief gekregen van het Openbaar Ministerie dat hij voor de rechter moet verschijnen voor hacken. Daar ziet de politicus de humor wel van in: "Ik kan nauwelijks mijn eigen Facebookaccount beheren. Zo eenvoudig was het dus."

Krol is overigens nog niet gedagvaard. "Dat komt omdat de advocaat van Diagnostiek voor U een brief had gestuurd om geïnformeerd te worden over de stand van zaken. Het OM wilde laten weten dat ik vervolgd zou worden", weet hij.

Naast hem wordt ook zijn bron vervolgd. Krol is het oneens met de gang van zaken, maar wil nu uit een principe wel een uitspraak horen.

Uitleg

D66-Kamerlid Gerard Schouw verwacht dat Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) tekst en uitleg geeft over de zaak.

Schouw eist uitleg over het vervolgen van hacker nog voor een debat over cybercrime dat donderdag plaatsvindt. Aanleiding is de aanhouding van de hacker van het Groene Hart Ziekenhuis waar door een slechte beveiliging in het systeem patiëntdossiers inzichtelijk waren.

De hacker heeft een bekentenis afgelegd en is inmiddels vrijgelaten.

Schade verhalen

Tegen Webwereld laat de advocaat van Diagnostiek voor U weten van plan te zijn de schade te verhalen.

Door het incident moest de website offline worden gehaald en is schade geleden. Die zou volgens de raadsman wel meer dan een ton kunnen bedragen.