AMSTERDAM - Facebookleden kunnen vanaf maandagavond (Nederlandse tijd) stemmen over een aantal ingrijpende wijzigingen in het privacybeleid van het sociale netwerk.

In november maakte Facebook duidelijk dat het meer informatie wil delen.

Zo zal bijvoorbeeld Instagram, dat dit jaar overgenomen werd door Facebook, over de gegevens van gebruikers van het sociale netwerk gaan beschikken. Ook wil Facebook meer informatie delen met adverteerders voor gerichte reclames.

Bovendien stelt het bedrijf voor de stemprocedure bij wijzigingen van de algemene voorwaarden te schrappen.

Nu is het zo dat als er meer dan 7000 reacties komen op een wijziging, Facebook een poll uitschrijft. Dat is nu ook gebeurd. Via een speciale pagina kunnen alle leden hun mening geven over het voorstel.

Laatste keer

Zij stemmen dan voor de nieuwe of de oude voorwaarden. De uitslag is pas bindend als een derde van de 1 miljard leden gestemd heeft. De kans dat dat gebeurt is erg klein en dus is dit waarschijnlijk de laatste keer dat gebruikers kunnen stemmen over een beleidswijziging.

Stemmen kan nog tot 10 december. Dinsdagochtend waren er ruim 22.000 stemmen binnengekomen. 19.998 mensen kiezen voor de oude voorwaarden en slechts 2313 mensen zien liever de nieuwe voorwaarden ingaan.