AMSTERDAM - Bittorrent wil af van het imago van een bedrijf dat geld verdient aan illegale downloads. Het bedrijf wil in 2013 meer legale films, muziek en boeken verspreiden.

Dat zegt directeur Matt Mason in de New York Times. Volgens Mason hebben de twee officiële Bittorrent-cliënten van het bedrijf, genaamd Bittorrent en uTorrent, meer gebruikers dan streamingdiensten Spotify, Netflix en Hulu bij elkaar opgeteld.

Daarom liggen er grote kansen voor de entertainmentindustrie, maar het is moeilijk bedrijven daarvan te overtuigen, aldus Mason. "Het is een constante uitdaging. Mensen weten niet eens dat we een bedrijf zijn. Ze denken dat we twee tieners in een Zweedse kelder zijn."

Bittorrent probeerde in 2008 al eens een rivaal van iTunes te introduceren, maar dat mislukte. Nu wil het bedrijf geen winkel meer creëren, maar 'instrumenten' waarmee media legaal kan worden uitgewisseld. "We zijn een technologiebedrijf, geen mediabedrijf", aldus Mason.

'Veelbelovend'

Onlangs werd bij de publicatie van het kookboek The Four-Hour Chef extra materiaal, zoals recepten, beschikbaar gesteld via Bittorrent. Die bestanden werden door 210.000 mensen gedownload, een 'veelbelovend' resultaat, aldus Mason.

Ook Facebook en Twitter gebruiken al enkele jaren Bittorrent, om updates van hun vele servers te delen met de rest van het netwerk.

Daarom wil Bittorrent in 2013 haar software ook in settopboxen zien te verwerken, zodat media kan worden gedownload en gestreamed naar tv's. Mason hoopt dat de entertainmentindustrie Bittorrent uiteindelijk zal zien als 'partner'.