AMSTERDAM - Nederlanders verkiezen een thuiskopieheffing boven een downloadverbod. Ook kiezers van de PvdA en VVD zien een algeheel verbod absoluut niet zitten.

Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl onder 1200 Nederlanders, dat werd uitgevoerd door Maurice de Hond.

Bijna de helft (48 procent) van de mensen kiest voor een thuiskopieheffing als ze moeten kiezen tussen een heffing en een downloadverbod. Het verbod heeft de voorkeur van slechts 18 procent van de mensen.

Nog eens 34 procent geeft aan het niet te weten.

Thuiskopieheffing

Een thuiskopieheffing betekent dat er op apparaten als smartphones, laptops en tablets een heffing van ongeveer 5 euro moet worden betaald om de schade van downloaden voor auteursrechthebbenden te compenseren.

Ook Nederlanders die gestemd hebben op de PvdA en VVD kiezen voor een zo’n heffing. Bij de PvdA is dat 51 procent van de kiezers en bij de VVD 43 procent. Respectievelijk 13 en 19 procent kiest voor een downloadverbod.

Algeheel verbod

Een verbod ligt sinds vorige week weer op tafel omdat de PvdA het plan van de VVD niet langer blokkeert. De partij is bereid een downloadverbod een Kamermeerderheid te geven, maar wil alleen de partijen die er bedrijfsmatig geld mee verdienen aanpakken.

De tegenstanders van een downloadverbod stellen dat er altijd een gevaar is dat de kleine downloader ook aangepakt wordt.

Downloaden

In het onderzoek van NU.nl geeft 66 procent van de mensen aan niet te stoppen met downloaden als er een verbod wordt ingesteld. 14 procent doet dit wel.

In totaal is 78 procent tegen een algeheel downloadverbod en steunt 11 procent het voorstel. De overige 11 procent geeft aan het niet te weten. Onder VVD-stemmers is zelfs 80 procent tegen en slechts 9 procent voor een verbod. Bij de PvdA ligt de verhouding op 76 om 11 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat D66-stemmers het meest downloaden: 25 procent doet het regelmatig en 45 procent soms. Bekijk hieronder een overzicht van hoeveel procent van de stemmers downloadt en hoeveel procent tegen een downloadverbod is.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het is nog niet duidelijk wanneer staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) precies met een nieuw voorstel voor een downloadverbod zal komen.