AMSTERDAM - De man die was aangehouden voor het hacken van het Groene Hart Ziekenhuis is weer op vrije voeten.

Dat heeft de verdachte vrijdag tegenover NU.nl laten weten. De 26-jarige man werd dinsdag aangehouden. Hij heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

Hij wordt ervan verdacht het Groene Hart Ziekenhuis te hebben gehackt en te hebben aangetoond dat medische dossiers van 47 mensen en persoonsgegevens van een half miljoen patiënten op een slecht beveiligde server stonden.

Diverse Kamerleden reageerde verbaasd op de arrestatie omdat de hacker eerder veel lof kreeg voor de manier waarop het lek gemeld was.

"Met de manier waarop dit is gegaan, namelijk vernietigen van wat je hebt ingezien, maar wel aantonen dat het niet deugt, ben ik als minister van Volksgezondheid blij", stelde minister Edith Schippers destijds.

In beperkingen

De man is in beperkingen vastgehouden, waardoor hij alleen contact met zijn advocaat mocht hebben. Volgens een zegsman van het Openbaar Ministerie (OM) was de politie bang dat anders het onderzoek, Magneto genaamd, verstoord zou worden.

Het ziekenhuis zou meerdere keren gehackt zijn, terwijl het bewaakt werd door beveiligingsbedrijf Fox-IT. Het gebruikte lek zou eerder misbruikt zijn bij KPN.

Bronnen melden dat Fox-IT ook het onderzoek naar de hack heeft uitgevoerd op basis waarvan de politie in actie zou zijn gekomen.