AMSTERDAM - Als Microsoft de Internet Explorer uit het besturingssysteem moet halen, dan kan het hele programma beter van de markt gehaald worden. Dat heeft Microsoft-topman Steve Ballmer verklaard voor de rechter.

De negen Amerikaanse staten die tegen de voorgestelde schikking zijn in de langslepende anti-trustzaak, wilde dat Microsoft de browser zou loskoppelen van het besturingssysteem. Maar volgens Ballmer is dat onmogelijk. Volgens Windows-manager Jim Allchin zou dat vooral vanwege technische redenen om onmogelijk zijn.

De negen staten hebben maandag hun voorwaarden aangescherpt. Eerst stelden ze voor om binnen vijf jaar Windows ook voor concurrenten open te stellen. Dan zou er niets gebeuren aan de koppeling tussen besturingssysteem en programma's zoals de browser (Internet Explorer). Blijkbaar zijn de partijen daar nu op teruggekomen. Microsoft zou een soort uitgeklede versie van Windows moeten aanbieden.

"Als de negen staten bij hun eis blijven, wordt de consument de dupe", zo verklaarde Ballmer andermaal.

/NETMicrosoft moet Windows-broncode openbarenMicrosoft past schikkingsvoorstel aanApple maakt bezwaar tegen Microsoft-schikkingHelft van staten VS stemt tegen Microsoft-dealMicrosoft en justitie bereiken akkoord

/DOSSIERMicrosoft