DEN HAAG - Kamerleden reageren verbijsterd op de manier waarop het Openbaar Ministerie omgaat met de verdachte van de hack op het Groene Hart Ziekenhuis.

Vandaag bevestigde de advocaat van de 26-jarige verdachte tegenover NU.nl dat hij in beperkingen wordt vastgehouden.

Dat betekent concreet dat de verdachte contact mag hebben met zijn advocaat, maar verder niet met de buitenwereld.

Ook mag de verdachte daarom geen boek of rookwaar ontvangen. Deze maatregel geldt bijvoorbeeld nu ook voor de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra.

Dankbaar

De aanhouding verbaast politici, omdat het kabinet eerder juist vol lof over de hack was.

“Met de manier waarop dit is gegaan, namelijk vernietigen van wat je hebt ingezien, maar wel aantonen dat het niet deugt, ben ik als minister van Volksgezondheid blij”, stelde Minister
Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens het vragenuurtje in antwoord op een vraag van 50Plus.

“Hoe het verder juridisch zit, weet ik niet. Ik ben echter blij met dit signaal, want hierdoor weten wij dat het niet deugt.”

Dat er een aanhouding volgde en de verdachte nu in beperkingen zit, verbaast SP-kamerlid Sharon Gesthuizen. “Dit is schokkend en totaal onverwacht. De vraag is of het kabinet spreekt met één mond”, stelt de politica tegenover NU.nl. Ze snapt wel dat er onderzoek wordt gedaan, maar opsluiten vindt ze het andere uiterste. “Wat voor signaal is dit dan?''

Kamerlid Henk Krol (50Plus) liet NU.nl eerder al weten dat de hacker een bloemetje verdient. Nu verklaart hij telefonisch aan NU.nl: "Als dit zo doorgaat dan word ik volgende week ook opgepakt. Tegen mij loopt ook zoiets", zegt Krol, die ooit naar eigen zeggen dossiers 'Diagnostiek voor U' in handen wist te krijgen. "Ik vind dit zo overtrokken. Volkomen onzin: hier gaat geen gevaar van uit. Mensen die gegevens onvoldoende beveiligen moeten we hard aanpakken."

Opheldering

D66-kamerlid Gerard Schouw vindt dat de zaak hard wordt gespeeld. “Wij willen heel snel opheldering hebben, want het is een bizarre zaak. Dit is ongelofelijk”, zegt hij tegen NU.nl.

“Daarom moeten we de feiten horen van de minister. Anders is het gek: een dataklokkenluider die in de gevangenis komt te zitten; dat kan nooit de bedoeling zijn. Wij zijn blij met klokkenluiders en zeker met dit soort onderwerpen. Daarom moet er vandaag helderheid komen.”

Begin oktober werd duidelijk dat het Groene Hart Ziekenhuis 47 medische dossiers, gegevens van duizenden patiënten over afdelingen waar ze behandeld worden, en persoonsgegevens van bijna een half miljoen patiënten op een publiek toegankelijke server had staan.

De machine was slecht beveiligd met het wachtwoord ‘groen2000’. De data was ruim vier jaar oud en bleek al jaren op de betreffende internetserver te staan.