AMSTERDAM - Nederlandse registrars zijn boos op SIDN dat .nl-domeinen uitgeeft. De organisatie zou de aanschaf van domeinen veel goedkoper kunnen maken.

Dat stelt Erik Logtenberg, voorzitter van de vereniging van registrars, in een toespraak tijdens de relatiedag van SIDN. De organisatie is het niet met de kritiek eens.

Aan NU.nl legt Logtenberg desgevraagd uit dat de registrars vinden dat de organisatie zich zou moeten richten op haar kerntaak: het uitgeven van .nl-domeinen. "Er wordt nu bijvoorbeeld ook geïnvesteerd in risicodragende projecten."

Verder zou SIDN aan sponsoring doen en een app ontwikkeld hebben die concurreert met de applicaties van registrars. Deze registrars verkopen domeinnamen aan consumenten en bedrijven, maar het SIDN is de overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van .nl-websites.

Kosten

Volgens Logtenberg rekent SIDN te veel geld voor een domeinnaam. Die prijs wordt vervolgens ook doorgerekend aan de klant. "Het bedrag kan tot de helft goedkoper", meent de voorzitter. Uit een onderzoek van de vereniging blijkt dat 'de overgrote meerderheid' vindt dat SIDN zich moet richten op de kerntaken.

Als de prijs omlaag gaat zouden de registrars bovendien beter kunnen innoveren en komt er meer concurrentie.

"We hebben dit al aangegeven bij de directie en de raad van toezicht, maar het SIDN is overtuigd van het eigen gelijk. Het SIDN moet ondergeschikt zijn aan .nl-domeinen. Nu is dat andersom", meent Logtenberg.

Reactie SIDN

Een woordvoerder van de organisatie stelt tegenover NU.nl dat er verschillende belangen zijn. "We hebben belanghebbenden met maatschappelijke en commerciële belangen en die zijn niet altijd verenigbaar."

"We hebben een discussie over de strategie. Er zijn belanghebbenden die willen dat we ons inzetten voor de veiligheid van internet en dat kost geld. Tegelijkertijd willen de domeinnaamhouders zo goedkoop mogelijk een domein hebben."

Volgens de woordvoerder is het dan ook niet mogelijk de prijs te verlagen.