AMSTERDAM - Verdachten moeten gedwongen kunnen worden om hun versleutelde computerbestanden te ontsleutelen voor justitie.

Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.

Opstelten wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een "zeer verstrekkende bevoegdheid" krijgt. Begin oktober schreef Opstelten al een brief aan de Tweede Kamer met daarin dezelfe eis. Toen was het onderzoek naar de maatregel echter nog niet helemaal afgerond.

Na dat onderzoek stelt Opstelten dat een ontsleutelplicht niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens die conventie mogen verdachten niet verplicht worden mee te werken aan hun eigen veroordeling.

Maar volgens de minister is ''onder bepaalde strenge voorwaarden een ontsleutelplicht daarmee niet onverenigbaar''.

Zwaardere straf

De bewindsman stelt dat het versleutelen van bestanden toeneemt, vooral bij kindernpornonetwerken. In de Amsterdamse zedenzaak bleek Robert M. veel gecodeerde bestanden te hebben op zijn computer.

Verdachten die niet meewerken met het ontsleutelen van computerbestanden kunnen rekenen op een ''aanzienlijk zwaardere straf'' dan nu staat op het weigeren van een ambtelijk bevel. Daarop staat nu maximaal drie maanden.

Hoe hoog de maximale straf in dit geval wordt, maakt de bewindsman bekend als hij met zijn wetsvoorstel in het voorjaar komt.

Kritiek

Volgens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) werkt een ontsleutelplicht niet en maakt het Nederland alleen maar onveiliger. "Ga je de gevangenis in als je je wachtwoord écht vergeten bent?", aldus de organisatie.

BoF stelt dat encryptie belangrijk is voor de veiligheid van privacygevoelige informatie en daarom juist gestimuleerd moet worden. Het voorstel van Opstelten zou het versleutelen van bestanden alleen maar tegenwerken.

"Bovendien kunnen versleutelde bestanden verstopt worden tussen andere versleutelde bestanden, zonder dat aangetoond kan worden dat dit gebeurd is. Met het ene wachtwoord kunnen alle bestanden geopend worden, met het andere alleen specifieke bestanden", legt BoF uit.

"De politie kan alleen bewijzen dat er bestanden versleuteld zijn. Drie keer raden welk wachtwoord de crimineel zal intikken als hij daartoe gedwongen wordt."