AMSTERDAM - Met een beroep op Amerikaans auteursrecht heeft Webcam.nl een camerabeeld van de Provincie Gelderland offline laten halen. Computerblad PC-Active gebruikte dit als voorbeeld van problemen met de webcams, en heeft het plaatje weer online gezet.

Donderdag werd bekend dat het kinderlijk eenvoudig was om sommige camera’s van Webcam.nl zo te manipuleren dat ze gericht konden worden op bijvoorbeeld slaapkamers. Een voorbeeld van een niet-herkenbare man in onderbroek onderbouwde die stelling op de site van PC-Active.

Dat beeld stond opgeslagen in een publiek toegankelijke Dropbox. Het bedrijf Unlimited Visions BV, dat Webcam.nl runt, heeft een beroep gedaan op de Amerikaanse auteurswet om het plaatje te laten verwijderen.

Op overtreding van de wet staan jarenlange gevangenisstraffen en hoge boetes.

Offline

De afbeelding zou het auteursrecht van het bedrijf schenden. De man van wie de Dropbox is, heeft hierop besloten het beeld zelf offline te halen.

"Ik voel me geïntimideerd en wil niet tegen Amerikaanse claims vechten", zegt hij tegenover NU.nl, op voorwaarde dat zijn naam niet wordt geopenbaard.

Hij vindt de gang van zaken oneerlijk, omdat het een Nederlandse afbeelding op een Nederlandse server is, en het conflict tussen twee Nederlandse partijen speelt. Het blad PC-Active, dat de onthulling deed, heeft inmiddels besloten de afbeelding zelf alsnog online te plaatsen. 

Onherkenbaar

"In het kader van het aan de kaak stellen van deze schrijnende privacy-kwestie heeft de redactie er alle zorg voor gedragen om binnen de regels van de journalistiek foto's te publiceren die duidelijk het probleem aantoonden, zonder personen herkenbaar in beeld te brengen", zegt PC-active-hoofdredacteur Jeroen Geelhoed tegenover NU.nl. "Daar heeft Webcam.nl geen bezwaar tegen gemaakt."

"We kunnen ons voorstellen dat deze man in kwestie een verzoek aan Dropbox doet om de foto te verwijderen, maar niet een bedrijf als Webcam.nl", aldus Geelhoed.

"Zij moeten het wat de redactie van PC-Active betreft druk genoeg hebben met het op orde brengen van de beveiliging van de camera's die zij aan hun klanten aanbieden. PC-Active zal de gewraakte foto daarom alsnog publiceren op haar website".

Geen video

Unlimited Vision BV spreekt de claim van PC-Active tegen. "De informatie in o.a. uw artikel m.b.t. de Webcam.nl-camera's klopt niet meer en derhalve hebben wij bij de firma Dropbox een verzoek ingediend het beeld te verwijderen", schrijft directeur Peter Austin.

"De Webcam.nl-camera's zijn niet meer te manipuleren en hebben NOOIT beelden
24/7 opgenomen. De beelden zijn alleen LIVE te zien."

Toch lukte het PC-Active wel beelden op te nemen, zoals zij in een video demonstreren. Daarop gaat het bedrijf niet verder in. "In het licht van de huidige discussie hebben wij meteen besloten om het veiligheidsniveau op te voeren zodat de camera's niet meer vrij te bedienen zijn c.q. te manipuleren zoals u in uw artikel van 22-nov-2012 schetst."

Gelderland

Of Unlimited Visions BV wel een beroep op auteursrecht kan doen, is niet duidelijk. De camera was van de provincie Gelderland, die zich niet beklaagde over gebruik van het beeld.

In een reactie stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) niet op deze specifieke situatie te willen reageren. Het College zegt wel dat PC-Active gelijk heeft dat beelden zijn op te nemen.

"Cameratoezicht waarbij personen herkenbaar in beeld worden gebracht, valt altijd onder privacywetgeving", stelt een zegsvrouw. "Ook als beelden live worden uitgezonden op internet, alleen al omdat het daar kan worden opgenomen."

Vanuit de Provincie Gelderland werd niet gereageerd op een verzoek om commentaar.