AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid verplichtte Megaupload ertoe om auteursrechtelijk beschermde films te bewaren op de servers, omdat die onderdeel waren van een onderzoek naar een andere site.

Dat zegt Kim Dotcom, de voormalige eigenaar van Megaupload, in de New Zealand Herald. Dotcom is aangeklaagd omdat via zijn site illegale bestanden werden verspreid.

Het Amerikaanse Departement van Binnenlandse Veiligheid deed in 2010 onderzoek naar videosite Ninjavideo, die illegale bestanden bewaarde op de clouddienst van Megaupload. De overheidsinstantie zou Megaupload hebben verboden 39 bestanden te wissen van de servers.

Maar toen de FBI in januari Megaupload uit de lucht wilde halen, haalde de instantie 36 van die 39 bestanden aan als bewijs dat de site illegale films niet wilde verwijderen.

Documenten

Een Amerikaanse rechtbank heeft toegang tot materialen uit het FBI-onderzoek naar Ninjavideo deels toegestaan aan de partijen in de zaak tegen Dotcom, die in Nieuw-Zeeland terechtstaat. De rechtbank in Nieuw-Zeeland heeft de FBI bevolen verdere documenten ook te openbaren, maar de FBI is nog in beroep tegen dat bevel.

"De Amerikaanse overheid vertelde ons dat we ons niet mochten mengen in het onderzoek [naar Ninjavideo]. We hebben volledig meegewerkt", zegt Dotcom in de Herald.

'Misleidend'

Ira Rothken, de advocaat van Dotcom, zegt dat de Amerikaanse overheid 'misleidend' te werk is gegaan. "Het lijkt erop dat de overheid geheimhouding wil omdat ze bezorgd zijn dat hun gedrag onder de loep komt", zegt hij.

Kim Dotcom zegt blij te zijn met de vondst van het FBI-document. "We hadden meteen de jackpot. Het eerste stukje papier was meteen een superjackpot."

Fouten

Eerder gaf de Nieuw-Zeelandse overheid al toe fouten te hebben gemaakt tijdens het onderzoek naar Megaupload. Mensen werden illegaal afgeluisterd en ook een aantal huiszoekingen verliep niet volgens de regels.

Dotcom werkt momenteel aan een opvolger van Megaupload, met de naam Mega. Door betere beveiliging moet het zelfs voor de eigenaren van Mega onduidelijk worden wat voor bestanden met de dienst gedeeld worden.

Daarom zou de site, die nog niet online is, ook nooit succesvol kunnen worden aangeklaagd om zijn inhoud.