AMSTERDAM - Een downloadverbod zorgt er altijd voor dat individuele downloaders voor de rechter gedaagd kunnen worden. Onderscheid maken tussen kleine en grote gebruikers is bovendien niet mogelijk zonder privacyschending.

Dat stellen SP, PVV en D66 desgevraagd tegenover NU.nl.

Donderdag bleek dat PvdA een downloadverbod niet meer uitsluit. VVD was altijd al voor zo'n verbod en door steun van de coalitiepartner is er nu een Kamermeerderheid voor het plan. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt binnenkort met een nieuw voorstel.

De drie oppositiepartijen vrezen het ergste en stellen dat ondanks de belofte van de PvdA kleine downloaders toch aangepakt kunnen worden.

Civielrechtelijk

"Teeven wil een verbod civielrechtelijke handhaven. Dat betekent dat clubs als Stichting Brein gesteund door de wet individuen voor de rechter kunnen dagen", legt Kees Verhoeven, Kamerlid van D66 uit.

Louis Bontes (PVV) en Sharon Gesthuizen (SP) laten aan NU.nl weten deze zorg te delen. "De kans op de aanpak van individuen of op privacyschending is groot", aldus Gesthuizen. Bontes stelt 'zeer huiverig' te zijn.

Jeroen Recourt van de PvdA stelde vrijdag in een debat dat hij een verbod zal steunen als de kleine downloader niet wordt aangepakt. SP, PVV en D66 stellen dat het onderscheidt tussen kleine en grote gebruikers die aan downloaden verdienen niet goed te maken is.

Verkeer monitoren

"Dat betekent dat je het dataverkeer moet monitoren", stelt Gesthuizen. Zij vreest dan ook voor privacyschending. Verhoeven voegt daaraan toe: "Bovendien zal iemand die veel legaal download mogelijk ook aangesproken worden terwijl hij niets fout doet. De enige andere mogelijkheid is het verkeer op inhoud scannen."

Alle partijen zien dat als grove privacyschending. Volgens Bontes is de invoering van een downloadverbod met deze manier van controle bovendien een hellend vlak: "Waar eindigt het? Gaan we mensen van het internet weren?"

The Pirate Bay

De oppositie wijst er bovendien op dat grote partijen die geld verdienen nu ook al aangepakt kunnen worden. Stichting Brein heeft het afgelopen jaar bijvoorbeeld succesvol een blokkade van The Pirate Bay bij de rechter afgedwongen.

De Kamerleden zijn dus niet gerust op de belofte van de PvdA. De partij stemde vorig jaar nog tegen een downloadverbod. "Erken dat je een draai gemaakt hebt. Zeg dat het onderdeel was van de kabinetsonderhandelingen", aldus Bontes.