AMSTERDAM - Het pinnen met een chip heeft er nog niet voor gezorgd dat betalingen veiliger worden. De passen kunnen nog steeds worden geskimd omdat de magneetstrip niet is verwijderd.

Dat meldt het televisieprogramma Zembla op basis van vertrouwelijke stukken van betalingsverwerker Equens.

De skimbendes nemen het geld nu buiten Europa op in landen waar de magneetstrip nog wordt gebruikt. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië.

Tankstations

Dit jaar is bij 160 onbemande tankstations stiekem apparatuur geplaatst om de magneetstrip van een pinpas te kopiëren. Sommige stations werden meerdere keren geskimd.

Bij deze tankstations wordt de pas nog steeds helemaal in het apparaat gedaan waardoor de magneetstrip kan worden afgelezen.

Tot afgelopen dinsdag registreerden de banken volgens het programma al 965 skim-incidenten, meer dan heel vorig jaar. De schade door skimming bedroeg vorig jaar 39 miljoen euro.

Nieuwe pinnen

De Nederlandse Vereniging van Banken had voorspeld dat het nieuwe pinnen een einde aan het skimmen zou maken. Dat lijkt nu nog niet het geval. Het eerste halfjaar is met dertigduizend geskimde passen geld opgenomen, goed voor een schadepost van meer dan achttien miljoen euro. Vorig jaar werden 55 duizend passen geskimd.

In België is wel sprake van een forse afname. Daar hebben 23 banken met de invoering van de chip het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard geblokkeerd, waardoor bendes nog maar weinig aan een geskimde betaalpas hebben. Dit jaar zijn in België maar acht betaalautomaten geskimd.

De Rabobank besloot het Belgische voorbeeld in juni te volgen. ABN Amro volgt volgend jaar.